Hållbarhetsstrateg, Österåkers kommun

Österåkers kommun söker Hållbarhetsstrateg

Vill du bidra till en hållbar utveckling av Österåkers kommun? Vi söker en Hållbarhetsstrateg till en central roll i kommunens hållbarhetsarbete.

Österåkers kommun har påbörjat ett omfattande arbete med att utveckla kommunens stationssamhällen och skärgård. Samtidigt har vi en stark utveckling av vårt arbete inom utbildning, integration, trygghet, näringslivsutveckling m.m. Vi samordnar nu vårt hållbarhetsarbete inom ramen för agenda 2030, där en Hållbarhetsstrateg får en central roll.

Kommunen har nyligen antagit en översiktsplan med ambitionen att inta en tätposition vad gäller hållbar samhällsutveckling och med sikte på att utveckla kommunens identitet som modern småstad och skärgård. Den strategiska utvecklingen är väl beskriven i ÖP och är framtagen i en dialog med förankring såväl politiskt som hos medborgarna. Samtidigt finns uttalade ambitioner att utveckla en god livskvalitet, där frågor som skola, omsorg, trygghet, fritidsaktiviteter, kulturliv, föreningsliv, integration och möjligheten att driva verksamhet är viktiga frågor. Ett tydligare och mer strategiskt arbete med hållbarhetsfrågorna har tillåtit oss att klättra snabbt i Aktuell Hållbarhets ranking över miljöbästa kommuner, samtidigt som tidningen Fokus rankar kommunen som den femte bästa att leva i.

Trycket på bebyggelseutveckling och inflyttning är fortsatt stort i kommunen. Genom Sverigeförhandlingen har vi förbundit oss att utveckla nya stadsdelar intill Roslagsbanans stationer, samtidigt som Roslagsbanan får nya stationer i Stockholms innerstad. Detta ger en hög energi i utvecklingsarbetet överlag. Vi provar därför hela tiden nya metoder och arbetssätt. Vår diskussion är saklig och kunskapsbaserad, samtidigt som det är högt i tak med ett brett deltagande i diskussionerna.
Under 2019 medverkar kommunen i FN-förbundets projekt Glokala Sverige, vilket kan ses som en start på ett mer systematiskt arbete med att systematisera hållbarhetsfrågorna inom ramen för Agenda 2030. Vårt miljömålsarbete kommer nu att ersättas av ett ramverk för ett bredare spektrum av hållbarhetsfrågor.

Arbetsplatsen

Strategiska planeringsenheten tillhör samhällsbyggnadsförvaltningen och arbetar med översiktlig planering, regionala frågor, bostadsförsörjning, hållbarhetsarbete, klimatarbete, samt övergripande natur- och miljöfrågor.

Enheten består idag av strategisk planeringschef, tre miljöplanerare, två översiktsplanerare, en hållbarhetsstrateg, en hållbarhetssamordnare för stadsutvecklingsfrågor samt en energi- och klimatrådgivare på deltid.

Totalt arbetar nästan 100 personer inom förvaltningen. Vi är i en spännande fas när kommunen utvecklas i snabb takt och strategiska miljö- och hållbarhetsfrågor ska ges stort fokus i vår verksamhet. Som Hållbarhetsstrateg kommer du att arbeta i nära samarbete med samtliga förvaltningar och med kommunstyrelsens förvaltning och ledning.

Arbetsuppgifter

Som Hållbarhetsstrateg ansvarar du för att strategier och arbetsformer för miljö- och hållbarhetsfrågor tas fram, i samverkan med dina kollegor på Strategiska planeringsenheten och medarbetare på andra enheter och förvaltningar. Du är ansvarig för att samordna kommunens hållbarhetsarbete i linje med de lokala miljömålen och det ramverk för hållbarhetsmålen som Strategiska planeringsenheten har i uppdrag att utveckla.

Du driver också arbetet med att samordna hållbarhetsfrågorna inom ramen för agenda 2030. Du ska vara en förvaltningsöverskridande resurs för att stödja och utveckla hållbarhetsarbetet i de olika verksamheterna. Du kommer ha ett nära samarbete med övriga strategiska funktioner inom exempelvis budget- och kvalitetsenheten för att bidra till utveckling av kommunens övergripande målstyrning.
Vi arbetar i projektform nära kommunens övriga förvaltningar och bolag men också externt med föreningar, företag, medborgare och regionala aktörer. Du är drivande i att initiera, och ofta arbeta med, strategier och riktlinjer inom hållbarhetsområdet som t.ex. energi- och klimatstrategi, kemikalieplan, avfallsplan (där arbete pågår just nu).

Du medverkar också som hållbarhetsstöd i projekt som andra enheter och förvaltningar initierar, t.ex. trafik- och mobilitetsplan och trygghetsanalyser, och som stöd i hållbarhetsarbetet till t.ex. upphandlingsenheten och produktionsförvaltningen. Du bidrar till att hållbarhetsfrågorna integreras på ett tidigt stadium, och till att identifiera möjligheter till mervärden genom ett tvärfunktionellt perspektiv.

Du kommer att vara ambassadör för kommunens hållbarhetsarbete och kommunens representant i olika arbetsgrupper och samverkansforum, t.ex. i Stockholm Nordosts miljöstrategnätverk.

Du är sakkunnig, tar fram strategier och handlingsplaner, omvärldsbevakar, bereder remissvar samt svar på motioner och enkäter.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en akademisk utbildning och erfarenhet inom strategiskt hållbarhetsarbete och som har ett starkt intresse av att bidra till Österåkers kommuns hållbara utveckling utifrån ett miljömässigt, socialt och ekonomisk perspektiv. Vi räknar med att du har minst 5 års arbete med hållbarhetsfrågor.

Du ska ha erfarenhet av att ha arbetat strategiskt med hållbarhetsfrågor och ha en bred övergripande kompetens i hållbarhetsfrågor inom Agenda 2030 och i grundläggande villkor och förutsättningar för hållbar utveckling. Du bör ha goda kunskaper om samhällsbyggnadsprocessen.

Du bör ha erfarenhet av arbete inom en kommunal organisation och gärna av strategiskt arbete. Du ska ha kunskap om gällande relevant lagstiftning och dess tillämpning. Det är meriterande med erfarenheter specifikt av arbete med Agenda 2030.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och lämplighet. Du har mycket god samarbetsförmåga och är lyhörd för andras synpunkter och perspektiv, men samtidigt drivande. På ett naturligt sätt skapar du goda relationer med interna och externa samarbetspartners. Vidare ska du kunna skapa förtroende såväl internt som externt. Det är viktigt att du har en god kommunikativ förmåga.

Du är van att planera och organisera ditt arbete på ett metodiskt sätt, både självständigt och i teamarbete. Det är meriterande om du har erfarenhet av projekt- och processledning.

Du har ett visionärt tänkande med möjligheter att omsätta visioner i pragmatiskt genomförande. Du har ett brinnande intresse för, och är engagerad i, samhällsutvecklingen och vill vara med och påverka.

Du ska ha en god analytisk förmåga, vara självgående och strukturerad samt ha en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Att informera och föra samtal kring hållbarhets- och samhällsutvecklingsfrågor i olika forum är en viktig del av arbetsuppgifterna.

Vill du ha ett roligt och stimulerande arbete och har ett starkt intresse att bidra till Österåkers kommuns hållbara utveckling utifrån ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv? Då är du varmt välkommen med din ansökan.

Placering: Åkersberga
Omfattning: Tillsvidare, heltid, dagtid
Lön: Månadslön enligt överenskommelse
Tillträde: Enligt överenskommelse

Sista ansökningsdatum: 2019-08-15
Intervjuer kan komma att ske fortlöpande under ansökningstiden och tjänsten kan därför eventuellt tillsättas innan sista dag för ansökan.

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2019-08-15 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.


Placering: Åkersberga

Yrkeskategori: Hållbarhetsstrateg

Omfattning: Tillsvidare, heltid

Lön: Månadslön enligt överenskommelse

Tillträde: Enligt överenskommelse

Sista ansökningsdatum: 2019-08-15

Information om tjänsten

Strategisk planeringschef, Krister Sernbo, 08-540 811 83, krister.sernbo@osteraker.se

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.

 

Om Österåkers kommun

I Österåkers kommun arbetar vi för att ge Österåkersborna den bästa kvaliteten på den service och de tjänster som vi tillhandahåller. Hos oss är du med och gör skillnad, både för enskilda människor och för kommunen i stort. Du som arbetar hos oss kan vara säker på att få engagera dig i meningsfulla arbetsuppgifter. Vill du vara med på vår resa? Då är du varmt välkommen till Österåker.