Klimathandläggare med fokus på utsläppshandel, Naturvårdsverket

Naturvårdsverket söker Klimathandläggare med fokus på utsläppshandel

Om jobbet | Vem är du? | Om Naturvårdsverket | Kontaktuppgifter för frågor
 
Driven medarbetare till arbetet med EU:s handel med utsläppsrätter sökes
 
EU:s utsläppshandelssystem omfattar nästan hälften av alla EU:s utsläpp av växthusgaser och inkluderar utsläppen från industrin, energiproduktionen och flyget. Det är EU:s enskilt viktigaste styrmedel för att minska växthusgasutsläppen. I Sverige omfattas ca 40 % av de nationella utsläppen av växthusgaser från totalt 750 anläggningar. Att utsläppshandeln fungerar och driver fram utsläppsminskningar är därmed avgörande för att Sverige och EU ska nå sina långsiktiga klimatmål.

En större reform av handelssystemet har under våren beslutats inom EU med syfte att skärpa ambitionerna i linje med EU:s åtagande inom Parisavtalet. Detta ska nu genomföras i Sverige under kommande år. Samtidigt har Naturvårdsverkets ansvar för handelssystemet utökats. I samband med detta sker en förstärkning av verksamheten och vi söker nu en medarbetare till utsläppshandelsenheten. Utsläppshandelsenheten fokuserar på ekonomiska styrmedel för att minska utsläppen av både växthusgaser och luftföroreningar, med särskilt fokus på industrins utsläpp. I uppdraget ingår framför allt ansvar för EU:s handel med utsläppsrätter och för miljöavgiften för utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion.
 

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta i den grupp som ansvarar för tilldelning av utsläppsrätter, för tillståndsgivning och för tillsyn kopplat till EU:s handel med utsläppsrätter. Fokus kommer primärt att vara på genomförande av existerande och kommande regelverk för verksamheter i Sverige. Tjänsten innefattar handläggning, tolkning och genomförande av ett nationellt och EU-baserat regelverk utifrån både tekniska och juridiska aspekter och fokuserar i hög grad på utsläpp från svensk industri och energiproduktion.

Arbetet omfattar myndighetssamverkan på nationell och EU-nivå samt samarbete med regeringskansliet. Du kommer, vid behov, att delta i EU-möten med experter från övriga EU där du har rollen att representera Sveriges intressen. Du kommer också, vid behov, resa inom Sverige för att bedriva tillsyn av verksamheter som ingår inom utsläppshandeln. Andra uppgifter inom enhetens ansvarsområde kan tillkomma.
 

Din kompetens

Du har en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning eller annan utbildning i kombination med miljö/klimat/energiinriktad arbetslivserfarenhet. Du har en god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och på engelska. Det är meriterande med erfarenhet av myndighetsarbete, liksom kännedom om regelverket för EU:s utsläppshandel. Erfarenhet från anläggningar och branscher som ingår inom utsläppshandeln är också meriterande. Du har god förmåga att samarbeta och genom analytiskt tänkande ta dig an och lösa problem. Du har även förmåga att ta egna initiativ och agera flexibelt när förutsättningarna ändras.
 

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning. Arbetet innebär uppskattningsvis 10-20 resdagar per år, både inom Sverige och utomlands. Enheten har medarbetare både i Stockholm och Östersund och det finns möjlighet att arbeta från båda orterna. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning och individuell lönesättning. Självklart delar du vår värdegrund och är lyhörd, professionell och offensiv.
 

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2018-08-19 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.

 

 


Placering: Stockholm, Östersund

Yrkeskategori: Klimathandläggare

Omfattning: Tillsvidare, heltid

Lön: Månadslön enligt överenskommelse

Tillträde: Enligt överenskommelse

Referens nr: Ref NV-05046-18

Sista ansökningsdatum: 2018-08-19

 
Information om tjänsten
Enhetschef
Fredrik Hannerz
010-698 10 00 (vx)

Fackliga representanter
Gunilla Söderström
SACO
010-698 10 00

Gustav Kjellander
ST
010-698 10 00


 

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.


 

Om Naturvårdsverket

Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald och ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta. Naturvårdsverket tillämpar kompetensbaserad rekrytering som syftar till att identifiera varje persons kompetens utifrån vad som är efterfrågat i aktuell anställning och därmed motverka diskriminering. Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss eller hitta fler lediga jobb? Se www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Jobba-hos-oss