Klimathandläggare, Naturvårdsverket

Naturvårdsverket söker Klimathandläggare

Klimathandläggare med fokus på EU:s utsläppshandel

Arbetsuppgifter

EU:s utsläppshandelssystem omfattar nästan hälften av alla EU:s utsläpp av växthusgaser och inkluderar utsläppen från industrin, energiproduktionen och flyget. Det är EU:s enskilt viktigaste styrmedel för att minska växthusgasutsläppen. I Sverige omfattas ca 40 % av de nationella utsläppen av växthusgaser från totalt 750 anläggningar. Att utsläppshandeln fungerar och driver fram utsläppsminskningar är därmed avgörande för att Sverige och EU ska nå sina långsiktiga klimatmål.
En större reform av handelssystemet har beslutats inom EU med syfte att skärpa ambitionerna i linje med EU:s åtagande inom Parisavtalet. Detta ska nu genomföras i Sverige under kommande år.
Utsläppshandelsenheten fokuserar på ekonomiska styrmedel för att minska utsläppen av både växthusgaser och luftföroreningar, med särskilt fokus på industrins utsläpp. I uppdraget ingår framför allt ansvar för EU:s handel med utsläppsrätter och för miljöavgiften för utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta i den grupp som ansvarar för tilldelning av utsläppsrätter, för tillståndsgivning och för tillsyn kopplat till EU:s handel med utsläppsrätter. Fokus kommer primärt att vara på genomförande av existerande och kommande regelverk för verksamheter i Sverige. Tjänsten innefattar handläggning, tolkning och genomförande av ett nationellt och EU-baserat regelverk utifrån både tekniska och juridiska aspekter och fokuserar i hög grad på utsläpp från svensk industri och energiproduktion.
Arbetet omfattar myndighetssamverkan på nationell och EU-nivå samt samarbete med regeringskansliet.
Andra uppgifter inom enhetens ansvarsområde kan tillkomma.

Din kompetens

Du har en för tjänsten relevant högskoleutbildning. Det är troligen en teknisk eller naturvetenskaplig utbildning, men kan också vara ekonomisk, juridisk eller statsvetenskaplig utbildning i kombination med relevant klimat- eller energiinriktad arbetslivserfarenhet. Du har en god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och på engelska.
Det är meriterande med erfarenhet av myndighetsarbete, liksom med kännedom om regelverket för EU:s utsläppshandel. Erfarenhet från anläggningar och branscher som ingår inom utsläppshandeln är också meriterande.
Du har god förmåga att samarbeta och genom analytiskt tänkande ta dig an och lösa problem. Du har även förmåga att ta egna initiativ och agera flexibelt när förutsättningarna ändras.

Om anställningen

Tjänsten är en visstidsanställning till och med den 31 december 2020, med placering i Stockholm alternativt Östersund. Arbetet innebär i viss utsträckning resande inom Sverige och eventuellt utomlands. Enheten har medarbetare både i Stockholm och Östersund. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Självklart delar du vår värdegrund lyhörd, professionell och offensiv.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 23 juni 2019. Ansökningar behandlas löpande. Intervjuer kommer troligen att ske under vecka 26-27, varpå vi gärna ser att du är tillgänglig för intervju under dessa veckor.

Kontakt

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta följande personer via växeln, tel.nr. 010-698 10 00.
Fredrik Hannerz, enhetschef
Gunilla Söderström eller Ulla Jennische, fackliga representanter, Saco
Gustav Kjellander, facklig representant, ST
.

Om Naturvårdsverket

Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald och ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta.

Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss eller hitta fler lediga jobb? Se www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Jobba-hos-oss

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring och undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2019-06-23 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.

 

 


Placering: Stockholm alternativt Östersund

Yrkeskategori: Klimathandläggare

Omfattning: Visstidsanställning, heltid

Lön: Månadslön enligt överenskommelse

Tillträde: Enligt överenskommelse

Referens nr: NV-00371-19

Sista ansökningsdatum: 2019-06-23

Information om tjänsten
Enhetschef
Fredrik Hannerz
010-698 10 00

Fackliga representanter
Saco, Gunilla Söderström eller Ulla Jennische, 010-698 10 00
ST, Gustav Kjellander, 010-698 10 00

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.