Utredare invasiva främmande arter och hotade arter, havs- och vattenmyndigheten

havs- och vattenmyndigheten söker Utredare invasiva främmande arter och hotade arter

Om jobbet | Vem är du? | Om havs- och vattenmyndigheten | Kontaktuppgifter för frågor
 
Avdelningen för havs- och vattenförvaltning
Havs- och vattenmyndigheten är en förvaltningsmyndighet med säte i Göteborg. Bland våra drygt 300 medarbetare finns både generalister och specialister inom en rad olika fackområden. Vi ska arbeta med kunskapsbaserad och koordinerad förvaltning från källa till hav för frågor om bevarande, re¬stau¬rering och hållbart nyttjande av sjöar, vatt¬en¬drag, hav och fiskeresurserna. För att nå framgång samverkar och förankrar vi vårt arbete med alla berörda, nationellt såväl som internationellt. Myndighetens vision är levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Vi vill ha en arbetsplats där alla trivs och kommer till sin rätt. Det betyder att vi välkomnar olika erfarenheter, bakgrunder och personligheter som kan föra oss och vår verksamhet framåt.
Avdelningen för Havs- och vattenförvaltning ansvarar för samordning och utveckling av arbetet med ett samlat svenskt genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten och EU:s havsmiljödirektiv samt för utveckling och införande av en svensk havsplanering och andra maritima frågor. Vi arbetar också med att skydda och restaurera hotade arter och livsmiljöer genom reglering, vägledning, miljöbalksprövning och bidragsgivning.

Enheten för biologisk mångfald och områdesskydd arbetar med skydd av naturtyper och arter samt andra nationella och internationella frågor om biologisk mångfald i sjöar, vattendrag och hav.

Utredare invasiva främmande arter och hotade arter

Vi söker dig som har erfarenhet av åtgärdsarbete med arter
 

Beskrivning

Vi söker en utredare för arbete med motverkande av invasiva främmande arter och koordinering av åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.
 

Arbetsuppgifter

Havs- och vattenmyndigheten är en av de nationellt ansvariga myndigheterna för att motverka invasiva främmande arter. Som utredare hos oss kommer du att arbeta med att implementera den svenska förordningen om invasiva främmande arter och vägleda länsstyrelser och andra aktörer i hur dessa arter kan motverkas. Det innebär bland annat framtagande av relevanta förvaltningsåtgärder, inklusive bestämmelser, utveckling av metoder för att hantera arterna, information och vägledning. Du utreder, analyserar samt genomför riktade insatser mot oönskad introduktion och spridning av akvatiska organismer. Även att beställa underlag, delta på externa möten och förankra åtgärderna ingår.

Du kommer också att arbeta strategiskt och administrativt med akvatiska åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper. Åtgärdsprogrammen är verktyg för att verka för att utvalda hotade arter ska uppnå livskraftiga populationer samt ha fungerande livsmiljöer. Du kommer att ansvara för att koordinera arbetet med att ta fram nya och reviderade program vilket bland annat innebär granskning av biologiska underlag och förvaltningsstrategier.
En annan viktig uppgift är samverka med och vägleda länsstyrelserna och andra aktörer. Du kommer också arbeta med uppföljning av åtgärder, uppföljning av länsstyrelsernas förbrukning av anslagsmedel, framtagande av finansieringsnyckel, med mera. Du kommer även att bidra till det regionala arbetet med hotade arter och naturtyper inom Helcom/Ospar.

Som utredare hos oss arbetar du i nära samverkan med andra såväl internt inom Havs- och vattenmyndigheten som externt. Mycket god samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga är därför nödvändigt för att lyckas i uppdraget.
Du kan även komma att arbeta med andra på myndigheten förekommande arbetsuppgifter.
 

Kvalifikationer

Du som söker denna tjänst ska ha relevant akademisk examen på mastersnivå inom biologi, miljövetenskap eller motsvarande. Vidare har du minst tre års erfarenhet av liknande arbete på statlig myndighet eller kommun. Ytterligare krav är att du har goda kunskaper inom arbetsfältet arter, naturtyper och biologisk mångfald. Du ska även ha goda språkkunskaper i både svenska och engelska i såväl tal som skrift.
För tjänsten är det särskilt meriterande om du har kunskap eller erfarenhet inom limnologi, vattenvård eller fiskevård. Du bör också ha kunskap eller erfarenhet av förvaltning och/eller bevarandeåtgärder. Det är även till din fördel om du har tidigare erfarenhet av arbete med aktörer inom naturvårdsområdet på regional och nationell nivå.
 

Egenskaper, färdigheter och förmågor

Du är trygg i din professionella roll och du strävar alltid efter att skapa och förvalta goda relationer, såväl internt som externt. Arbetet förutsätter att du trivs med att vara drivande och utveckla verksamheten. Det innebär att du har god förmåga att på egen hand analysera och prioritera dina arbetsuppgifter utifrån angivna ramar och riktlinjer. Du är proaktiv och bra på att driva frågor självständigt.
Som person är du prestigelös och har god förmåga att vara ansvarstagande och konstruktiv tillsammans med andra. För att lyckas i din roll behöver du också vara strukturerad och van att hantera flera uppdrag samtidigt. Då arbetet innebär nära samverkan med olika aktörer så behöver du även vara en god kommunikatör och ha mycket god samarbetsförmåga. Vi fäster stor vikt vid personlig lämplighet/egenskaper.

 

Villkor

Anställningen är placerad i Göteborg. Vi kan erbjuda ett spännande arbete i moderna lokaler i Gullbergsvass, några minuters promenad från Centralstationen. Anställningen är en tillsvidareanställning. Havs- och vattenmyndigheten tillämpar sex månaders provanställning och individuell lönesättning. Tillträde snarast möjligt efter överenskommelse. Ansökan ska göras via vår hemsida havochvatten.se/Jobba hos oss eller direkt via Varbi.com.

För god kvalitet i Havs-och vattenmyndighetens rekryteringsprocess ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

 

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2019-04-21 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.

 

 


Placering: Göteborg

Yrkeskategori: Utredare

Omfattning: Tillsvidare, heltid

Lön: Månadslön enligt överenskommelse

Tillträde: Enligt överenskommelse

Referens nr: 2019/21

Sista ansökningsdatum: 2019-04-21
 


 
Information om tjänsten
Befattning
Mia Olausson
010-698 6003

Fackliga representanter
OFR-S genom ST inom HaV
Stig Thörnqvist
010-698 6000

Saco-föreningen vid HaV
Karin Linderholm
010-698 6000
 


 

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.