Utredare till Kunskapscentrum läkemedel i miljön, Läkemedelsverket

Läkemedelsverket söker Utredare till Kunskapscentrum läkemedel i miljön

Om jobbet | Vem är du? | Om Läkemedelsverket | Kontaktuppgifter för frågor
 
Beskrivning av verksamheten
Regeringen gav den 31 maj 2018 (S2018/03385/FS) Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta och ansvara för ett kunskapscentrum för läkemedel i miljön vid Läkemedelsverket. För att bygga upp verksamheten i enlighet med verksamhetsplan och vision för centret söker Läkemedelsverket nu två nya medarbetare. Vi ser framför oss en person som är mer inriktad på de forsknings och regulatoriska delarna av arbetet och en som är något mer inriktad på kommunikationsaspekterna i arbete. Framför allt ser vi två profiler som kompletterar varandra.

Kunskapscentrum för läkemedel i miljön ska bidra till att samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete. Kunskapscentrum ska även ta sin utgångspunkt i arbetet som bedrivs för ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt.

Kunskapscentrums vision är att såväl människor, djur som miljö tryggas från skadlig miljöpåverkan orsakad av läkemedel nu och för framtida generationer. Människan, djuren och miljön, nuvarande och kommande generationer, ska vara trygga från risker som är relaterade till läkemedel i miljön. Detta berör exempelvis arters fortsatt goda reproduktiva hälsa, en säker tillgång till verksamma läkemedel och minskad antibiotikaresistens samt väl fungerande ekosystem.
 

Arbetsuppgifter

I kunskapscentrum för läkemedel i miljön kommer du att fokusera på att minska läkemedels miljöpåverkan i samhället. Arbetet består bland annat i att initiera och etablera samverkan med relevanta aktörer och nätverk, att skapa en arena för stärkt samarbete mellan samhällets aktörer inom området och etablera en nationell informationskanal och omvärldsbevakning som ger en nationell och internationell överblick inom området.

Verksamheten är indelad i tre huvudsakliga verksamhetsområden: Samverkan och dialog, ökad kunskap samt omvärldsbevakning med följande fokusfrågor för verksamheten,

  • stärkt kunskap om potentiellt miljöpåverkande läkemedelssubstanser
  • stärkt kunskap om hållbar tillverkning av läkemedel
  • samt arbetet för att kriterier för miljöhänsyn för läkemedel utvecklas och används

 

Utbildning och erfarenhet

För båda tjänsterna söker vi dig med naturvetenskaplig akademisk utbildning och med flera års erfarenhet av arbete med för området relevanta frågor. Relevant utbildning och erfarenhet kan exempelvis vara inom miljövetenskap, ekotoxikologi eller läkemedel. Du har även vana av att arbeta med omvärldsanalys och strategiska långsiktiga frågor. Erfarenhet av att ha byggt upp liknande verksamhet är meriterande liksom myndighetserfarenhet samt att kunna tillföra ett vetenskapligt perspektiv i arbetet.

För den tjänst som är mer inriktad mot de forsknings- och regulatoriska delarna behöver du ha en god förståelse för området läkemedel och miljö. Erfarenhet från forskning kan vara meriterande beroende på forskningsområde.
För den tjänst som är mer inriktad mot kommunikation bör du även ha arbetat med kommunikation och samordning inom miljö- eller läkemedelsområdet.
För båda tjänsterna är det en fördel om du har ett bra kontaktnät inom forskning, myndigheter och organisationer inom området.

Ett tvärvetenskapligt förhållningssätt som innebär en förmåga att kunna arbeta med både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga frågeställningar liksom erfarenheter av att arbeta med/som projektledare samt vana att bygga nätverk är ett plus för båda tjänsterna.
 

Personliga egenskaper

Du trivs i en samordnande roll och är van att driva ditt arbete självständigt och arbetar bra tillsammans med andra. Du är prestigelös, en god kommunikatör och har lätt för att bygga relationer och skapa förtroende.
God förståelse för att kommunicera forskningsresultat och för att skapa samverkan mellan olika intressenter (bland annat med universitet, näringsliv, intresseorganisationer och offentlig sektor) är även av vikt.
Det är en förutsättning att du kan uttrycka dig väl på både svenska och engelska i tal och skrift samt företräda kunskapscentret. Du behöver även ha en förmåga att sammanställa och presentera komplex information på ett lättillgängligt sätt.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
 

Övrigt

Betyg och intyg som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
 

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2019-03-22 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.

 

 


Placering: Uppsala

Verksamhetsområde: Tillsyn

Omfattning: Tillsvidare, heltid

Lön: Månadslön enligt överenskommelse

Tillträde: Enligt överenskommelse

Referens nr: 2.4.1-2019-016917

Sista ansökningsdatum: 2019-03-22
 


 
Information om tjänsten
Direktör
Lena Björk
018-17 46 00 (vx)

Beställare för kunskapscentrum
Stefan Berggren.
018-17 46 00 (vx)

Samtliga nås även via e-post – fornamn.efternamn@mpa.se

Fackliga representanter
SACO
Ulf Olsson
018-17 46 00 (vx)

ST
Pia Wictor
018-17 46 00 (vx)
 


 

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.