Klimat och miljö toppar agendan på World Economic Forum

Under tisdagen börjar World Economic Forum i Davos. 2500 företagsledare, politiker, ekonomer och forskare från ett hundratal länder samlas i de schweiziska alperna för att ta del av över 400 föreläsningar, diskussioner och workshops som berör mänsklighetens framtidsutmaningar

Årets tema ”Creating a shared future in a fractured world” knyter an till de allt mer polariserade politiska läge som uppstått i väst sedan valet av Donald Trump i USA och Storbritanniens beslut att lämna EU. Donald Trump som själv kommer att delta i mötet om inte USA:s strandade budgetförhandlingar sätter stopp för planerna, tycks emellertid inte ha siktet inställt på att diskutera skapandet av ”en delad framtid”. Vita Husets pressekreterare Sara Huckabee Sanders har tidigare sagt att Trump kommer att åka till mötet för att berätta om sin America First-agenda för de andra världsledarna.

Miljöfrågorna får större utrymme än någonsin tidigare på årets agenda. Fyra av fem av de risker som rankats högst i årets upplaga av The Global Risks Report (en rapport som publiceras av WEF varje år) är kopplade till miljön och klimatet. Det handlar om extrema väderhändelser, naturkatastrofer, svårigheterna att samarbeta i klimatfrågor och vattenkrisen. Många av punkterna i programmet är kopplade till dessa frågor och berör saker som klimatledarskap, implementering av bestämmelser som nåtts vid internationella förhandlingar, grön teknik, övergången till förnybar energi, biodiversitet, avfall, cirkulär ekonomi och klimatanpassning.

Men samtidigt som agenda innehåller en uppsjö av viktig och intressanta föreläsningar om klimat och miljö så kritiseras eventet i sig ofta för att vara ett elitistiskt arrangemang dit företagsledare och toppolitiker reser i privatplan för att frotteras med varandra, medan frivilligorganisationer och civilsamhälle lämnas utanför.

Global Risk Report 2018