Vägen mot en hållbar hälsosam livsmedelsförsörjning

Om konferensenProgramWorkshoptågetPlatsPartners

Välkommen till den nationella konferensen Livsmedelsforum 2018 som i år konkretiserar, belyser och följer upp det nationella och regionala arbetet med Sveriges livsmedelsstrategier som nu realiseras och omsätts i praktiken. Som deltagare får du det senaste för att utveckla din organisations strategier och handlingsplaner.

På agendan finns bland annat:

  • Senaste nytt inom forskning och myndigheter
  • Aktuella ämnen som matsvinn, offentlig upphandling och digitalisering
  • Smakfulla, goda och inspirerande exempel från hela landet
  • Verkstad: Hur ska kommunala och lokala livsmedelsstrategier se ut?
  • Innovationerna som möjliggör mer hållbar och hälsosam livsmedelsförsörjning
  • Vägen mot en biocirkulär ekonomi

ANMÄLAN

Early bird-pris: 3 500 kr exl moms (t.o.m. 20 augusti).

 

Inledning

09.15 Välkomna!

Dagens moderator och arrangörer öppnar konferensen.


09.20 Dags att gå från strategi till verkstad

En ny nationell handlingsplan för matsvinn, nya råd för offentliga måltider och satsningar inom spårbarhet. Här presenterar företrädare från myndigheter senaste nytt inom ramen för Sveriges livsmedelsstrategi.

  • Annica Sohlström, generaldirektör, Livsmedelsverket
  • Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattenmyndigheten
  • Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör och stabschef, Naturvårdsverket

09.55 Samtal: Det händer nu – och i morgon

Vad händer i Västra Götaland inom Klimat 2030? Hur arbetar Sweden Food Arena för att säkra att vi får god och hälsosam mat även i framtiden? Vi samtalar med två beslutsfattare om näringslivets och politikens möjligheter att driva på en mer hållbar livsmedelsutveckling.

  • Kristina Jonäng, regionråd

Fler talare under inbjudan…


10.15 Kaffepaus


I forskningsfronten


10.45 Framtidens hållbara och hälsosamma tallriksmodell

I september 2018 ska forskningsprojektet EAT Lancet kommissionen lansera sin slutrapport som tydligt pekar ut vilka dieter som behövs för att nå globala miljö och hälsomål. Här får du höra om forskarnas slutsatser som sannolikt får stor påverkan på den framtida livsmedelsförsörjningen.

  • Line Gordon, Deputy director and deputy science director, Stockholm Resilience Centre

11:00 Nya rön: Vad kan vi äta nu och i framtiden?

Vilken miljöpåverkan bidrar svensk matkonsumtion till i Sverige och utomlands? I PRINCE-programmet har forskare ägnat flera år åt att svara på den frågan. Här får du veta mer om vad de har kommit fram till. Bland annat får vi oss för första gången till livs helt nya perspektiv på hur avskogningen påverkas av vad vi äter.

Vad betyder den nya kunskapen för hur vi kan äta och konsumera nu och i framtiden?

  • Christel Cederberg, Chalmers och PRINCE-programmet
  • Martin Persson, Chalmers och PRINCE-programmet

11.25 Miljödata som verktyg för att nå en hållbar livsmedelskonsumtion

Miljödata öppnar upp nya möjligheter för innovation och utveckling, men hur gör man. Lyssna till hur organisationer i framkant tagit sig miljödata för att skapa en mer hållbar livsmedelskonsumtion. Du får också veta vilka verktyg som finns för styra, följa upp och minska klimatpåverkan från måltider och inköp.

  • Britta Florén, RISE

11:35   Cirkulär mat – ett nytt buzzword

Konsumtion och produktion, energisystem, avfall och sophantering. Det är många delar som måste kopplas samman för att livsmedelssystemet ska bli cirkulärt. Systemperspektivet är viktigt och även om man arbetar i det lilla så måste man tänka i det stora. Det går inte heller att tänka i bara reda pengar, då är risken överhängande att stora värden går förlorade. Du får också veta mer om det arbete som pågår kring cirkulär mat inom Sweden Food Arena, Refarm och om hur Lantmännen jobbar med cirkulär mat i praktiken.

  • Cecilia Mark Herbert, docent SLU
  • Claes Johansson, hållbarhetschef Lantmännen
  • Niklas Wennberg, Refarm

Vi presenterar också ett verktyg kring cirkulär mat som testas under dagen (SLU).


12.00 Lunch


13.00-13.45 Sejour 3. Parallella seminarier 


Sem A: Rätt information underlättar klimatmedvetna val

Genom att förse måltidsgästen med information om olika måltiders klimatpåverkan blir det lättare för konsumenten att välja rätt. Här får du ta del av några utvalda goda exempel på verktyg och arbetssätt där samhällsaktörer hjälper konsumenter att prioritera mat med låg klimatpåverkan. Idag används RISEs klimatdatabas som grund. En framtida nationell öppen klimatdatabas för livsmedel skulle ge ännu mer kraftfulla möjligheter.

  • Britta Florén, RISE
  • Thomas Angervall, RISE

Sem B: Hur utvecklas marknaden för livsmedel?

Fredagsmys med schnitzel, klyftpotatis och Bearnaisesås eller tacos med vegofärs och tortillas. Vad som får det att vattnas i munnen på oss är i ständig transformation och med det även marknaden för livsmedel. Vad hittar vi på hyllan i matbutiken om tio år? Äter vi mer hållbart än idag? På detta seminarium får vi ta del av tre korta trendspaningar med en efterföljande paneldiskussion.

  • Hilda Runsten, expert hållbar utveckling LRF
  • Jenny Jewert, vetenskapsjournalist  mfl
  • Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker  ICA

Sem C: Offentlig upphandling i framkant

Talare under inbjudan


14.00-14.45 Sejour 4. Parallella seminarier 


Sem D: Blockkedjeteknik för säkrare spårbarhet

Konsumtionen av sjömat ska öka – men hur ska det göras hållbart och vad krävs i  form av spårbarhet? Hur ser de nya kraven ut från 2019 och vad skiljer dem från de befintliga? PÅ detta seminarium diskuterar vi hur den omtalade blockkedjetekniken kan bidra till en bättre spårbarhet och vilka andra effekter det kan ge i handeln med sjömat.

  • Niklas Ambervik, projektledare vid HaV
  • Babak Sadighi, RISE

Sem E:  KLIMAT 2030 – Västra Götaland ställer om

Runt om i Västra Götaland pågår arbetet med att uppnå ett av de mest ambitiösa regionala klimatmålen i Sverige. Härryda kommun har startat en skolrestaurang som räddar råvaror som annars hade blivit matsvinn. På restaurang vRÅ har samarbetet med leverantörer blivit en central del av hållbarhetsarbetet. En ny webbutbildning för klimatsmart mat i offentliga restauranger är ytterligare ett exempel.

  • Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare i Härryda kommun
  • Sofia Bodovic Olsson, kökschef på restaurang vRÅ
  • Anna Teghammar, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen

Sem F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat

Hur kan arbetet med en lokal livsmedelsstrategi se ut? Det borrar vi i under detta spår där du får en överblick av vad som händer i Göteborgs stad och i regionen. På plats finns flera förvaltningar från staden som berättar om sitt arbete med att spegla och väva in den nationella livsmedelsstrategin i en lokal kontext. Det finns också möjligheter att utbyta erfarenheter med kollegor som arbetar med frågan i olika delar av landet.

  • Annette Gustavsson, projektledare Arrende och tomträtt, Fastighetskontoret Göteborgs stad
  • Kristina Magnusson, Samordnare Måltid, Göteborgs Stad
  • Kristina Fermskog, Miljöutredare, Miljöförvaltningen, Göteborgs stad
  • Karin Ingelhag, projektledare Stadslandet, Business Region Göteborg AB

Kaffepaus 14.45-15.15


15.15-16.00 Sejour 5. Parallella seminarier 


Sem G: I praktiken: Guide till hållbara livsmedelsprodukter

För tre år sedan påbörjade ett antal företag i samarbete med WWF arbetet med att skapa en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Nyligen presenterades en konkret vägledning för att skapa mer hållbara produkter och ett mer hållbart produktsortiment.

  • Anna Richert, Världsnaturfonden

Fler talare under inbjudan…


Sem H: Innovation: Här är framtidens mat

På detta interaktiva spår får du veta mer om de lösningar som ska hjälpa oss att äta och producera hållbart i framtiden. Vi presenterar också nya spännande matsensationer som kommer att bli en del av framtidens hållbara tallriksmodell. Har du tur får du även provsmaka!


Sem I: Cirkulär Mat- hur  jobbar vi vidare med att minska matsvinnet?

Här borrar vi i den handlingsplan som myndigheterna har gjort kring matsvinn. Hur ser handlingsplanen ut? Vilka är målgruppen för handlingsplanen? Livsmedelsverket berättar. Är handlingsplanen ett bra verktyg? Hur landar den in hos företag och forskare? Företag inom detaljhandeln reflekterar. Vilka prioriteringar behöver göras? Hur kan vi förbättra oss ytterligare? Forskarna resonerar. Detta är ett interaktivt pass med plats för diskussion och utbyte av erfarenheter. Vi utgår från ett konkret exempel, bröd, när vi diskuterar men likheterna finns i flera led.

  • Karin Amnå, Senior Hållbarhetsutvecklare, ICA
  • Mariana Edge, Senior Specialist, Corporate Responsibility, Fazer
  • Mattias Eriksson, forskar på matsvinn I handelsledet, SLU, Forskare
  • Ingela Dahlin, Livsmedelsverket

Avslutning


16:10 Betendepsykologi – Vad slänger du egentligen?

Letar du efter den allra färskaste limpan i brödbutiken, har du utvecklat metoder som att låta mat stå länge i kylskåpet så att du kan slänga med gott samvete? Vi personifierar matsvinnet och tittar in i ett vanligt kylskåp i en vanlig svensk familj. Hur mycket äter vi och vad slänger vi bort? Och handen på hjärtat- om du skulle rannsaka dig själv, hur ser det ut hemma hos dig- egentligen?

  • Carl Yngfalk, Stockholms universitet

16:10 Duellen: Så smakar framtidens snabbmat

Två ledande restaurangkedjor berättar om sina strategier och ambitioner att möta kundernas och omvärldens krav på innovation, smak och hållbarhet. Här diskuteras också restaurangnäringens utmaningar och möjligheter för en mer hållbar och hälsosam utveckling.

  • Kaj Török, hållbarhetschef, Max hamburgare
  • Henrik Nerell, miljöchef, McDonald’s Sverige.

Välkommen att boka din plats på Livsmedelsforum inkl biljett till Göteborg!
Tåget går hela vägen in på Livsmedelsforum som är det mest agila forumet för mat, hållbarhet och konsumtion just nu!

Åk med workshoptåget >>


Bor du i Stockholm- börja konferensen på workshoptåget mot Göteborg

SJ, Coop och Aktuell Hållbarhet bjuder in till en förkonferens med start eftermiddagen den 10 oktober. Under resan deltar du i initierade workshops. Det blir också speeddating med andra i branschen. Missa inte detta tillfälle till nätverkande.

Med workshoptåget vill vi inspirera till ett hållbart resande.100 flygresor Stockholm – Göteborg som istället görs med tåg minskar koldioxidutsläppen med 13 ton.

 

Plats

Läs mer

Chalmersplatsen 1, 412 58 Göteborg

Boka din resa till konferensen med SJ

Att välja tåget är det överlägset enklaste sättet att minska sitt klimatavtryck. Som deltagare på Livsmedelsforum får du 15 % rabatt när du bokar dina SJ tågresor. Ju fler som väljer tåget desto bättre för miljön – tillsammans bidrar vi till ett hållbart samhälle. Läs mer och boka. 

Bli partner eller utställare

Ta tillfället i akt och visa att ni tar era kunders och övriga intressenters önskan att bidra till ett hållbart samhälle på allvar. Har ni produkter och tjänster som era intressenter efterfrågar? Har ni mer kunskap än era intressenter förstår?

 

 


För rådgivning och bokning om partnerskap kontakta mig:

 

Edith Jonsson Wennberg
Tel: +46735586615
 edith.jonsson@bbm.bonnier.se

 

 

 

Talare

Information

Datum: 11 oktober 2018
Tid: kl. 9.15 -17.00
Plats:  Chalmers Conference Centre, Göteborg
Arrangör: Aktuell Hållbarhet 

Pris: 

  • Early bird: 3 500 kr exl moms (t.o.m. 20 augusti).
  • Ordinarie pris: 4 500 kr exl moms.

I konferensavgiften ingår deltagande under samtliga plenumsessioner, specialsessioner samt konferensdokumentation, lunch och kaffe under dagen. Presentationer görs digitalt tillgängliga för deltagarna direkt efter konferensen.


Boka din tågresa till konferensen med SJ

Som officiell resepartner till Aktuell Hållbarhet får du som deltagare på Livsmedelsforum får 15 % rabatt när du bokar dina SJ tågresor. Ju fler som väljer tåget desto bättre för miljön – tillsammans bidrar vi till ett hållbart samhälle. Läs mer och boka här. 


För frågor kontakta:
Deltagarhantering och projektledning:
Susanna Ullman
konferens@aktuellhallbarhet.se

Partnerskap och utställning:
Edith Jonsson Wennberg
Tel: +46735586615
Email: edith.jonsson@bbm.bonnier.se

Program och innehåll:
Catrin Offerman,
Programredaktör
Email: catrin.offerman@bbm.bonnier.se