Korallrev som lämnas ifred återhämtar sig snabbt

En ny studie från Australien visar att korallrev som får vara ifred för människor kan överleva perioder av allvarlig korallblekning.

När havstemperaturen hastigt höjs, eller när den kemiska sammansättningen i haven förändras, kan korallerna inte längre ge näring åt den alg som lever symbiotiskt med dem. Det leder till att algen dör och korallen bleks och vittrar sönder.

1998 ledde ovanligt höga havstemperaturer till den värsta korallblekningen någonsin. Världens rev reducerades med 16 procent. Forskarna antog att detta skulle få särskilt allvarliga konsekvenser för isolerade rev, eftersom inga nya koralllarver skulle kunna flytta över från närliggande rev.

Men en ny studie som genomförts av forskare på James Cook University i Australien visar att detta inte stämmer rapporterar New Scientist. Forskarna har studerat Scott-revet som ligger 250 km från den australiensiska kusten. Här förstördes 70-90 procent av korallen 1998 och antalet koralllarver gick ner med 94 procent.

Resultatet av forskarnas studie var förvånande, på bara 12 år hade revet ökat från 9 till 44 procent. De undersökta reven hade utmärkt vattenkvalitet och stora fiskbestånd som åt de alger som konkurrerade med korallalgen

Studien visar att de svårigheter som isolerade rev har vägs upp av det faktum att de inte störs av mänsklig aktivitet, föroreningar och fiske. Men även om isolerade rev kommer att klara sig längre ser det mörkt ut för världens korallrev på sikt menar Ove Hoegh-Guldberg på University of Queensland in Brisbane.

– Befolkningen växer snabbt i tropiska områden och även om man kan övertyga folk om att lämna reven ifred så får det liten betydelse ifall temperaturen i havet stiger med två eller tre grader i slutet av detta sekel.