Kritiker: Regeringens klimatsatsningar en sifferlek

Sverige höll löftet om att satsa åtta miljarder på klimatet 2010-2012. Men nu menar kritiker att det till stor del rör sig om "lömsk dubbel bokföring".

Vid FN-mötet i Köpenhamn 2009 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt åtta miljarder till klimatet på tre år. Och Sverige har stått för sitt ord, vilket miljöminister Lena Ek betonade under det senaste klimatmötet i Qatar. Men nu menar kritiker att regeringen har ägnat sig åt ”lömsk dubbel bokföring”, rapporterar tidningen Riksdag & Departement.

I de rika ländernas löften till de fattiga ingick nämligen att klimatpengarna skulle vara ”nya och additionella”, och inte gamla biståndspengar med ny etikett. Men enligt Sidas beräkningar så ingår lejonparten av de nio miljarder som klimatfinansieringen kommer att landa på i Sidas ordinarie biståndsportfölj.

– Det är pengar som inte är öronmärkta för klimat, utan en del av Sidas långsiktiga klimatarbete där klimat är integrerat i insatser inom jordbruk, energi och vatten, säger Tove Zetterström Goldmann, ämnesföreträdare för klimatfrågor på Sida.

Miljöpartiets riksdagsledamot Per Bolund har tidigare KU-anmält regeringen för brutna klimatlöften.

– Varje krona som har levererats har inneburit en krona mindre till fattigdomsbekämpning, sade han i ett uttalande i höstas.

Regeringen menar å sin sida att allt bistånd som ligger över det internationella biståndsmålet på 0,7 procent av BNI kan räknas som additionellt.