”Lavinartat intresse för vattenfrågor”

Nästa vecka genomförs Världsvattenveckan, som i år 25-års jubilerar, i Stockholm.

3000 deltagare från mer än 120 länder kommer under hela veckan att konferera och diskutera globala vattenutmaningar. Temat är "Water for developement" och täcker allt från vattenrening och sanitet till säkerhet, klimat och FN:s nya hållbarhetsmål.

De tre priserna Stockholm Water Prize, Stockholm Junior Water Prize och Stockholm Industry Water Award delas ut och och på talarlistan står tunga namn däribland en president, statsministrar och ministrar och från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven och två ytterligare ministrar.

– Klimat och vatten är ett tydligt ämne som genomsyrar agendan och jag förväntar mig en väldigt intensiv vecka. Intresset för vattenfrågornas betydelse har ökat nästan lavinartat senaste året. Det beror bland annat på att det inträffat många vattenrelaterade katastrofer senaste åren, både översvämning och torka runt om i världen och att allt fler inser vattnets centrala roll för mat- och energiproduktion. Fler och fler inser att vi kommer att få större vattenproblem på grund av klimatförändringen och näringslivet pekat ut vattenfrågan som en viktig affärskritisk utmaning, säger Karin Lexén, chef för Stockholm International Water Institute, SIWI, som arrangerar konferensen.

Läs mer om agendan och World water week här.