Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla miljöjobb

Avdelningschef till miljöstrategiska avdelningen på miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö stad, Malmö

Ansök nu

Jobba i Sveriges miljöbästa kommun!

Arbetsuppgifter

Miljöstrategiska avdelningen har en bred verksamhet och som avdelningschef leder du arbetet på avdelningen med ett holistiskt synsätt. Uppdraget utgår från hela stadens behov och verksamheten ska bidra till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling i ett växande Malmö, som genom storstadspaketet satsar på bostäder, cykelbanor och kollektivtrafik. Detta kräver samarbete, såväl mellan förvaltningarna i vår organisation, som med olika aktörer. 

I uppdraget som avdelningschef har du det yttersta ansvaret för miljöstrategiska avdelningens verksamhet, ekonomi och personal. Du ansvarar för arbetet med att leverera vårt grunduppdrag, utifrån effektivitet, kvalitet och resultat, och du sätter helheten framför delarna. Genom ditt ledarskap skapar du goda förutsättningar för medarbetarna att nå de övergripande kommunfullmäktigemålen.

Du ingår i miljöförvaltningens ledningsgrupp tillsammans med sex andra chefer under ledning av miljödirektören, där du arbetar utifrån Malmö stads bästa. Vidare förväntas du delta i verksamhetsövergripande diskussioner. 

Du använder din kommunikativa förmåga till att leda en organisation på cirka 55 medarbetare med hjälp av avdelningens ledningsgrupp med fyra enhetschefer och verksamhetscontroller. Du förväntas prioritera bland olika uppdrag och driva avdelningens utveckling. Du skapar förutsättningar för ett tillitsbaserat ledarskap, engagemang, god arbetsmiljö och arbetsglädje för avdelningens grunduppdrag och kommunfullmäktigemålen. 

Som avdelningschef skapar du förutsättningar för lärande och utveckling och leder arbetet med att ta fram verksamhetsmål för avdelningen i nära samråd med din ledningsgrupp. Du kommunicerar enkelt och tydligt avdelningens verksamhetsinriktning och mål och följer utvecklingen i omvärlden. Du bidrar till en hälsosam arbetsplats genom att stötta, stimulera och bjuda in till delaktighet och dialog – och därefter fatta beslut.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en högskoleexamen inom miljö, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller annan, av arbetsgivaren bedömd som, relevant inriktning. Det är meriterande om du har en övergripande kunskap inom hållbarhetsområdet. Vi söker dig som varit chef tidigare och har erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd organisation.

Du ska representera avdelningen och förvaltningen och driva det strategiska miljöarbetet både i Malmö stad och i olika sammanhang utanför organisationen. Därför krävs det att du kan inspirera och engagera andra och har en god kommunikativ förmåga. Det är bra om du har erfarenhet av samarbetsprojekt inom till exempel Sverige och EU och har förståelse för hur systemet med extern finansiering fungerar.

Du är eller har varit chef med medarbetaransvar och du ser det systematiska arbetsmiljöarbetet som en naturlig del i ett gott ledarskap. Du har lätt för att skapa relationer som kan motivera och engagera medarbetare. Dokumenterat goda ledaregenskaper krävs. Du ska kunna uttrycka dig mycket väl i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Personliga kompetenser som vi söker är att du är strategisk, har god helhetssyn och är tydlig och strukturerad som person. Du är kommunikativ, har god organisations- och samarbetsförmåga och är resultatinriktad och drivande i verksamheten. Flexibilitet är viktigt i rollen som avdelningschef, liksom att kunna navigera vid snabba förändringar och ha en uthållighet i de demokratiska processerna.

Om arbetsplatsen 

I Malmö stad arbetar vi med respekt, engagemang och kreativitet för att utveckla Malmö. Vi har Sveriges viktigaste jobb. Hos Malmö stad finns framtidens arbetsplats. Här gör vi skillnad. Vi skapar en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stad. Vill du vara med och påverka?

Miljöförvaltningen leder och samordnar Malmö stads klimat- och miljöarbete. Genom tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagen arbetar vi för en säker miljö som inte är skadlig för människors hälsa. Vi tillvaratar miljöintressena i samhällsplaneringen,ansvarar för kommunens konsumentvägledning, energi- och klimatrådgivning samt arbete med Fairtrade City. Med tillsyn, rådgivning och strategiskt miljöarbete arbetar vi för att Malmö ska bli en hållbar stad.

Information om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Antal tjänster: 1
Tillträde: 21-10-01 eller enligt överenskommelse

Anställningen är en tillsvidaretjänst med tidsbegränsat förordnande som avdelningschef.

Övrigt

Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska avspegla den mångfald som finns bland befolkningen. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan tillgodose Malmöbornas behov. 

I denna rekrytering samarbetar vi med rekryteringskonsult. Kontakta Gösta Tydesten, tel 0733-667578 vid frågor kring rekryteringsprocessen.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete: https://malmo.se/miljo

Läs mer om miljöförvaltningen: https://malmo.se/miljoforvaltningen

Läs om några av medarbetarna i Malmö stad: malmo.se/Jobb.html#VijobbariMalmostad 

Publicerad 2021-06-04

Ansök nu