Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla miljöjobb

Ekotoxikolog

Kemikalieinspektionen, Stockholm

Ansök nu

Om arbetsplatsen

Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som har i uppdrag att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier. Som anställd hos oss är du en del av ett betydelsefullt arbete för hållbar utveckling i Sverige, inom EU och globalt. Vårt kontor ligger i centrala Sundbyberg.

Avdelningen Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel utvecklar strategier, kemikalieregler och andra styrmedel inom KemIs ansvarsområde såväl nationellt, inom EU som internationellt. Avdelningen ansvarar också för miljömålsarbetet och internationellt utvecklingsarbete.

Enheten Klassificering och begränsningsförslag arbetar med att identifiera, utvärdera och prioritera ämnen samt att ta fram förslag för hur dessa ska regleras inom EU:s kemikalielagstiftningar för att minska de kemikalierelaterade riskerna för människa och miljö. Vi tar fram förslag till informationskrav, harmoniserad klassificering och märkning, kandidatlistning, samt begränsning av farliga ämnen.
Vi arbetar även med att utveckla testmetoder och vägledningsdokument, främja substitution, ge expertstöd internt och externt, delta i eller driva regeringsuppdrag, delta i expert-/arbetsgrupper inom våra verksamhetsområden nationellt och internationellt, samt medverka till prioritering och utveckling av övervakning av miljögifter.

Arbetsuppgifter

Du kommer att delta i enhetens arbete med att minska riskerna med farliga kemikalier. En väsentlig del av arbetsuppgifterna består av att granska och utvärdera vetenskapliga underlag, att ta fram åtgärdsförslag för farliga ämnen enligt EU:s kemikalielagstiftningar Reach och CLP, samt att bidra till att utveckla och förbättra reglerna. Arbete med åtgärdsförslag för farliga ämnen inom nationella och internationella regelverk (t.ex. Stockholmskonventionen) kan också bli aktuellt.
Tjänsten omfattar även att utifrån enhetens och avdelningens behov bidra i andra delar av verksamheten, vilket tidvis kan utgöra en betydande del av arbetsuppgifterna. Exempel på sådant arbete är att ge expertstöd internt och externt (såväl nationellt som internationellt), diverse utredningsarbete eller delta i eller driva projekt.

Kvalifikationer

Du ska ha naturvetenskaplig högskoleexamen med tyngdpunkt på biologi/kemi, gärna med inriktning mot ekotoxikologi/miljökemi. Du har god kunskap om kemikaliers transport, fördelning, transformation/nedbrytning i miljön och om deras upptag i, metabolism och effekter på organismer. Vi ser gärna att du har erfarenhet av forskning inom ekotoxikologi eller biologi, av miljöriskbedömning av kemikalier eller av annat relevant arbete som vi betraktar som likvärdigt. Kännedom och/eller erfarenhet av kemikalielagstiftning och regulatoriskt arbete (främst Reach- och CLP) är meriterande.

Du är väl förtrogen med att läsa, granska, analysera, sammanfatta och presentera naturvetenskaplig information och du uttrycker dig väl, både muntligt och skriftligt, på engelska och svenska. Som person är du lösningsorienterad, analytisk och ansvarstagande. Du arbetar strukturerat och är flexibel när det behövs samt har en öppenhet att utvecklas inom flera olika kompetensområden. Du är initiativtagande och självständig samtidigt som du är bra på att samarbeta och bygga relationer med kollegor både inom och utanför din enhet. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningens omfattning

Tillträde: Snarast
Kemikalieinspektionen tillämpar sex månader provanställning.

Ansökan

Referensnummer:   H22-06024

Lön

Månadslön. Individuell lönesättning.

Övrigt

På Kemikalieinspektionen är varje medarbetare viktig för att vi som myndighet ska fungera och vi värnar därför om din hälsa och arbetsmiljö. Hos oss tas dina kunskaper till vara och du har stora möjligheter att utvecklas.
Du arbetar och agerar efter vår medarbetarpolicy och vår värdegrund. Vi förväntar oss att alla medarbetare bidrar till ett gott arbetsklimat och förstår sin roll som statstjänsteman i vårt gemensamma uppdrag.
Vi bedriver också ett målinriktat arbete för lika rättigheter och möjligheter.

Kemikalieinspektionen tillämpar de statliga kollektivavtalen: Villkorsavtal och Villkorsavtal-T samt lokala kollektivavtal avseende bl.a. arbetstid.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Publicerad 2022-07-06

Ansök nu