Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Till alla miljöjobb

Handläggare inom försurning till Luftenheten, Naturvårdsverket

Naturvårdsverket, Stockholm/Östersund

Ansök nu

Vill du vara med och arbeta med försurnings- och luftfrågor och ansvara för uppföljning av miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning? Luftenheten inom Naturvårdsverket söker nu en handläggare inom detta område.

Du kommer att tillhöra Luftenheten på Klimatavdelningen. Luftenheten arbetar med Naturvårdsverkets data- och kunskapsförsörjning om luft. Enheten ansvarar för uppföljning av miljökvalitetsmålen Frisk luft och Bara naturlig försurning; kunskapsunderlag till årlig uppföljning och fördjupad utvärdering. Inom enhetens arbete ingår bl.a. analys av trender, scenarier och måluppfyllelse av nationella och internationella åtaganden och analys av den politiska utvecklingen. I uppdraget ingår att rapportera bl.a. luftdata till EU och FN, att utveckla styrmedel nationellt samt strategier, lagstiftning och mål inom EU och FN. Enheten ansvarar också för Programområde Luft inom miljöövervakningen samt regelgivning och vägledning för miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. Vi arbetar även med vägtrafikens buller och påverkan på luftkvaliteten.

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som vill ansvara för uppföljningen av miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning. Analys av miljötillståndets utveckling, effekten av miljöåtgärder samt måluppfyllelse av såväl nationella som internationella mål och åtaganden är centrala delar i ditt arbete.

Uppföljningen är grunden för åtgärdsarbetet och du kommer tillsammans med andra myndigheter att bidra till att ta fram såväl förslag till åtgärder som förslag till förbättrad uppföljning av försurningsmålet. Grunden för ditt arbete får du genom att beställa underlag från, och samarbeta med, ett stort antal myndigheter och konsulter som levererar data och underlagsmaterial. Du kommer att ansvara för angränsande delar av den nationella miljöövervakningen. Du förväntas även delta inom arbetet inom FN:s luftvårdskonvention och EU:s arbete för att minska utsläppen av luftföroreningar. Du kan också komma stödja arbetet med att fasa ut fluorerade växthusgaser.

Dina kompetenser
Vi söker dig som har relevant högskoleutbildning, gärna inom naturvetenskap. Du har erfarenhet av luft- eller relaterade miljöfrågor, gärna försurningsfrågor.

Det är meriterande om du har arbetat med luftföroreningars effekter på ekosystem och har en god förståelse för geokemi och vattenfrågor. Likaså är det meriterande om du har erfarenhet av miljöövervakning och/eller miljöåtgärdsarbete på regional, nationell eller internationell nivå. Arbete inom eller med myndigheter liksom erfarenhet av att vara beställare av underlag från myndigheter och konsulter är meriterande.

Tjänsten kräver mycket god förmåga att samverka med andra. Du trivs med att arbeta tillsammans med andra på ett lyhört och smidigt sätt och delar med dig av kunskaper, lyssnar och stödjer andra. Du tar initiativ och driver självständigt och i grupp dina ansvarsområden framåt. Du kan planera, prioritera och se till helheten. Du uttrycker dig väl i såväl tal som skrift på svenska och engelska och har god kommunikativ förmåga.

Om anställningen
Anställningen är en visstidsanställning på heltid i 1 år med möjlighet till förlängning. Tillträde snarast möjligt. Anställningens placering är i Stockholm eller Östersund.

Självklart delar du vår värdegrund, att du i ditt arbete är lyhörd, professionell och offensiv. Tjänsten kan innebära internationellt resande.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 8 mars 2021.

Kontakt
Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta nedan personer.

Roger Sedin, chef för luftenheten

Gustav Kjellander, facklig representant, ST

Gunilla Söderström, facklig representant, Saco

Om Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har en central roll i miljöarbetet och arbetar pådrivande, stödjande och samlande vid genomförandet av miljöpolitiken. Vi ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning.

Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald. Vi ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring och undanber oss därför vänligt men bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Publicerad 2021-02-19

Ansök nu