Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Till alla miljöjobb

Naturum-samordnare, handläggare, Naturvårdsverket

Naturvårdsverket, Östersund/Stockholm

Ansök nu

Vill du öka människors engagemang för naturvårdsfrågor och inspirera fler att komma ut i naturen? Brinner du för att förmedla kunskap om naturen? Vi söker nu en kollega till Områdesskyddsenheten som tillsammans med oss vill driva och utveckla arbetet med naturum.

Områdesskyddsenheten arbetar för att bevara, tillgängliggöra och informera om värdefull natur. Vi ansvarar för bildande av nationalparker, vägleder om bildande av naturreservat samt om förvaltning av nationalparker och naturreservat. En viktig uppgift handlar om att samordna och utveckla verksamheten vid landets 33 naturum. Vårt mål är att via naturumen få fler människor att upptäcka och våga sig ut i naturen – i förlängningen hoppas vi att det kan leda till ett ökat engagemang och en ökad förståelse och stöd för natur- och miljöfrågor.

Vi är en arbetsplats som erbjuder dig drivna och samarbetsinriktade kollegor och ett närvarande ledarskap där vi samlas kring vårt uppdrag som syftar till att förbättra miljön för nuvarande och kommande generationer.

Dina arbetsuppgifter
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara att samordna verksamheten vid landets 33 naturum, att främja nätverkandet för samt bidra till att utveckla naturums verksamhet.

Du kommer att:

  • samordna verksamheten vid naturum inklusive att följa upp och visa resultat av naturums verksamhet;

  • främja nätverkandet mellan olika naturum samt mellan naturum och relevanta aktörer;

  • ansvara för varumärket naturum;

  • stödja och följa upp utveckling av naturums verksamhet;

  • utveckla vårt arbete med information om värdefull natur.

Tjänsten innebär många externa kontakter, framför allt med naturums huvudmän, länsstyrelser och kommuner, Centrum för naturvägledning, Riksantikvarieämbetet och Naturhistoriska Riksmuseet. Även samarbete med andra aktörer och internationella samarbeten ingår i uppdraget.

Du kommer att arbeta tillsammans med en grupp av kollegor som arbetar med friluftslivsfrågor inom skyddad natur. Utöver dessa ingår samarbete med andra berörda kollegor på enheten och hela Naturvårdsverket. En viktig del av jobbet är att genom naturums verksamhet bidra till vårt arbete med utveckling av friluftsliv och naturturism i skyddade områden samt att arbeta med naturinformation även utanför skyddade områden.

Dina arbetsuppgifter inom enheten kan komma att utvecklas och ändras över tid.

Din kompetens
Vi söker dig som har

  • universitets- eller högskoleutbildning inom naturvård, naturvägledning, naturguide eller motsvarande, alternativt utbildning inom kommunikation eller samhällsvetenskap med bakgrund i pedagogik med naturinriktning;

  • flerårig erfarenhet från arbete med naturinformation, naturvägledning/naturpedagogik, utställningsförmedling, kunskapsförmedling;

  • goda kunskaper i svenska, muntligt och skriftligt.

Det är meriterande om du har dokumenterad erfarenhet av

  • arbete med besöksnäring och naturturism;

  • arbete på en naturum och/eller på en myndighet.

Vi sätter stort värde på personliga kompetenser. Du som söker ska kunna arbeta självständigt samt ta egna initiativ för att driva och utveckla sakfrågorna. Du ska också ha god förmåga för samarbete med en mångfald av kollegor med olika perspektiv och kompetenser samt med externa aktörer. Du har förmåga att välja lämpliga och effektiva kommunikationsvägar och metoder för att uppnå önskat resultat. Vidare har du god förmåga att kunna se till helheten och vid behov kunna sätta helheten före ”de egna delarna”.

Om anställningen
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Anställningens placering är Östersund alternativt Stockholm. Vi tillämpar sex månaders provanställning och individuell lönesättning. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Resor inom Sverige förekommer, resor utanför Sverige kan förekomma.

Självklart delar du vår värdegrund lyhörd, professionell och offensiv.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 5 april 2020.

Kontakt
Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta följande personer via växeln, tel.nr. 010-698 10 00.

Maano Aunapuu, chef för Områdesskyddsenheten, 010 – 698 13 75

Joar Ekenstaf, facklig representant, ST

Helene Lindahl, facklig representant, Saco

Om Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har en central roll i miljöarbetet och arbetar pådrivande, stödjande och samlande vid genomförandet av miljöpolitiken. Vi ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning samt miljöforskning. Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss se www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Jobba-hos-oss

Naturvårdsverket eftersträvar en arbetsplats präglad av jämställdhet och mångfald. Vi ser att medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter är en viktig förutsättning för detta.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring och undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Publicerad 2020-03-02

Ansök nu