Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla miljöjobb

Senior kemikalieexpert till Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen, Göteborg

Ansök nu

Som kemikalieexpert hos oss utvecklar du arbetet med Bra Miljöval - vår miljömärkning som gör det lätt att göra rätt och låter alla vara med och bidra till att rädda världen.

Välkommen till oss på Naturskyddsföreningen!

Naturskyddsföreningen arbetar med frågor om klimat, biologisk mångfald, miljögifter och hållbar konsumtion. Vi arbetar för att väcka kärlek till och respekt för naturen, för att påverka makthavare inom politik, näringsliv och offentlig sektor och vill bidra med konstruktiva lösningar för en hållbar samhällsutveckling. Ju fler vi är, desto större kraft har vi att förändra samhällsutvecklingen till det bättre. För att klara de globala miljöutmaningarna krävs en samhällsekonomi som ryms inom naturens gränser. 

Vi på Bra Miljöval 

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning och ett viktigt hjälpmedel för alla, oavsett om de är producenter eller konsumenter, stora eller små. Vi arbetar med miljömärkning av produktområden, med kommunikation samt affärsutveckling. Vi har även kollegor som arbetar med kampanjer för ökad återanvändning, globala samarbeten och energieffektivisering med mera. På avdelningen Handla Miljövänligt är vi cirka 20 medarbetare fördelat på olika enheter. Här kan du läsa mer om Bra Miljöval; www.bramiljoval.se

Till enheten Bra Miljöval kemi söker vi nu en senior kemikalieexpert med ansvarsområde kosmetika.

Som kemikalieexpert hos oss får du kombinera en hög sakfrågekompetens med resultat- och affärsfokus. Din tjänstetitel blir Produktansvarig för Bra Miljöval Kosmetika. Med dina kunskaper inom kemikaliefrågor och ditt engagemang för naturen driver du arbetet framåt under stort eget ansvar. Du kommer att vara ansvarig för produktområdets strategiska utveckling, planering och genomförande. 

Dina arbetsuppgifter innefattar att:

 • bedöma ansökningar om licens för Bra Miljöval

 • leda och kvalitetssäkra utvecklingen av märkningskriterier inom produktområdet

 • utveckla relationen till befintliga och nya licenstagare

 • kommunicera Bra Miljöval till bransch och andra intressenter

 • bedriva omvärldsbevakning på kemikalieområdet

Du kommer även att fungera som internt sakstöd i kemikaliefrågor till kollegor på avdelningen, samt i förekommande fall ingå i externa expert- och referensgrupper.  

I tjänsten ingår budget- och kvalitetsansvar för produktområdet.

Erfarenhet och kompetenser vi söker hos dig:

 • mycket god sakfrågekompetens inom kemikalieområdet motsvarande magisterexamen eller likvärdigt, med utbildning i ekotoxikologi, humantoxikologi, miljökemi eller motsvarande 

 • arbetslivserfarenhet inom ett område som bedöms relevant för tjänsten, från exempelvis näringsliv eller myndighet

 • goda kunskaper om EU:s kemikalielagstiftning, rörande kosmetika och kemiska produkter

 • mycket god förmåga att formulera dig i tal och skrift på både svenska och engelska inom sakområdet, då vi har relationer till företag såväl i Sverige som utanför

Meriterande med:

 • erfarenhet av projektledning

 • forskarutbildning inom relevant fält

 • erfarenhet av hur mjuka styrmedel, i synnerhet miljömärkning, fungerar och hur de utformas för att få genomslag på marknaden

 • intresse för förändrings- och påverkansarbete inom miljöområdet

Dina personliga egenskaper är viktiga för att du ska trivas hos oss. Därför förväntar vi oss att du:

 • har en väl utvecklad strategisk och analytisk förmåga

 • har mycket god samarbetsförmåga och intresse av att samverka med olika aktörer, skapa nya kontakter och engagera andra

 • är konstruktiv och lösningsorienterad i ditt arbetssätt

 • kan väga samman komplex information och olika hänsynstaganden

 • visar omdöme, integritet och delar Naturskyddsföreningens värderingar

 • är trygg, stabil och har god självinsikt

Varmt välkommen med din ansökan senast den 7 november!

Om Naturskyddsföreningen 

Naturskyddsföreningen har kraft att förändra! Vi är Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation. Vi är en ideellt och partipolitiskt obunden förening som tar ansvar för att driva viktiga miljöfrågor lokalt, nationellt och globalt. Med närmare en kvarts miljon medlemmar, kretsar med lokal förankring i hela landet och drivande eldsjälar har vi stora möjligheter att påverka. Vi skapar opinion, förändrar beteenden, granskar och kräver att makthavare och lagstiftare tar sitt ansvar. 

Naturskyddsföreningen vill vara en inkluderande folkrörelse som speglar mångfalden i samhället, och vi vill att det ska genomsyra hela vår verksamhet. Vi vill vara en arbetsplats som är attraktiv för alla, eftersom vi tror att en variation av perspektiv, erfarenheter och bakgrund gör oss ännu starkare. Vi arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Naturskyddsföreningen tillämpar provanställning. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Vi sitter i ljusa lokaler på Första Långgatan 28 B, vid Masthuggstorget, med god närhet till kollektiva färdmedel. Vi värnar om våra medarbetares hälsa och erbjuder bland annat både friskvårdsbidrag och friskvårdstimme, vi arbetar 37,5 timmars veckor. 

Frågor 
Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringsverktyg.

Vid frågor om rekryteringsprocessen, kontakta
Joanna Widstrand, rekryteringsansvarig:
joanna.widstrand@naturskyddsforeningen.se

Vid frågor om tjänstens innehåll, kontakta
David Gunnarsson, enhetschef: 070-221 44 26, 
david.gunnarsson@naturskyddsforeningen.se 

Fackliga representanter
Unionen: Gert Straschewski, 08-702 65 52, 
gert.straschewski@naturskyddsforeningen.se

Saco: Peter Hallberg, 076-629 54 57,
peter.hallberg@naturskyddsforeningen.se

Publicerad 2021-10-11

Ansök nu