Lista: Här är företagen bakom plastnedskräpningen

En ny undersökning reder ut vilka företag som producerar majoriteten av de plastförpackningar som hittas i naturen.

Plastföroreningar är ett av vår tids största miljöproblem. För att ta reda på vilka företag som är ansvariga för alla de plastförpackningar som hamnar i naturen har Greenpeace genomfört en omfattande undersökning tillsammans med organisationen Break Free from Plastic Movement. Under nio månader har 10 000 volontärer i 42 länder samlat in plastskräp och antecknat namnet på det företag som står bakom plasten. Informationen har sammanställts i en lista över de  företag som bidrar mest till plastnedskräpningen.

På första plats hamnar Coca cola. Plastskräp från Coca cola samlades in i 40 av de 42 länder som deltog i undersökningen. På samtliga kontinenter, förutom Antarktis, var Coca Cola ett av de tre vanligaste märkena på det insamlade plastskräpet. På andra plats i undersökningen kommer Pepsi och på tredje plats Nestlé.

För att sätta press på företagen och snabba på utvecklingen av mer hållbara förpackningar har Greenpeace lanserat kampanjen #IsThisYours. Organisationen uppmanar alla som hittar plastskräp att ta en bild av skräpet, lägga upp den i sociala medier och tagga företagsnamnet tillsammans med hashtaggen #IsThisYours.

Här är företagen som ansvarar för det mesta av plastskräpet i världen:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé
  4. Danone
  5. Mondelez International
  6. Procter & Gamble
  7. Unilever
  8. Perfetti van Melle
  9. Mars Incorporated
  10. Colgate-Palmolive