Moderaterna kritiserar Skolverkets beslut om vegetarisk kost

Moderaternas lantbrukspolitiska talesperson kräver nu att regeringen agerar mot myndighetens beslut att servera vegetarisk mat.

Foto vegetariskt: Ella Olsson/ Flickr

Skolverket har sedan en tid beslutat att alla luncher som bekostas av myndigheten vid möten och konferenser ska vara vegetarisk. Nu möter beslutet kritik från Moderaterna och i en skriftlig fråga vill nu riksdagsmannen John Widegren (M), partietes lantbrukspolitiska talesperson, veta om landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kommer att “vidta några åtgärder för att myndigheten inte ska snedvrida konkurrensen mellan livsmedel”.

Skolverket har motiverat sitt beslut om vegetarisk mat med att myndigheten har som ambition att vara en modern myndighet med ett hållbart förhållningssätt och med höga miljöambitioner. Ett sätt att driva miljöarbetet är enligt Skolverket att servera vegetarisk kost vid möten och konferenser.

Moderaternas John Widegren anser dock att beslutet innebär en snedvridning som strider mot den av riksdagen antagna livsmedelsstrategin.
“När statliga myndigheter väljer att ta ställning för en viss kosthållning innebär det en snedvridning av den svenska marknaden som redan i dag lider under svåra förhållanden, både från internationell konkurrens och efter fjolårets svåra torka”, skriver han till landsbygdsministern.