Mattias Goldmann: Inspirationsarbetet är klart, nu är det dags för verkstad

Mattias Goldmann, mäktigast i Hållbarhetssverige 2016 enligt Aktuell Hållbarhet och läsarna.

Sverige har redan klimat- och hållbarhetsmålen på plats, nu är det verkstad som gäller. Att inspirera och driva politisk förändring får allt mindre betydelse. Så förklarar Mattias Goldmann sitt val att lämna den gröna tankesmedjan Fores för att istället ta plats som hållbarhetschef på den tekniska konsulten Sweco.
– Om bara några veckor får vi regeringens färdplan, vi har klimatpolitiska rådets rekommendationer och vi har sju riksdagspartier som står bakom målen. Dessutom håller det sista kapitlet i Parisavtalet på att tas nu i höst. För mig känns det som att själva inspirationsarbetet, det som Fores varit duktiga på, kommer att bli mindre centralt. Nu är det dags för verkstad och att bygga om samhället så att allt blir klimatsmart och cirkulärt. Då är det kul att arbeta på ett ställe som är besjälade med det, säger Mattias Goldmann till Aktuell Hållbarhet.
Mattias Goldmann säger också att det känns bra att lämna Fores nu.
– Fores funkar bra nu. Fores har blivit väletablerat som en relevant och trovärdig aktör som alla politiska partier kan vända sig till i förtroende. Vi har också programchefer för alla program och snart kommer en ny plan för tiderna efter 2020.
Mattias Goldmann säger också att han testade ledningen på Sweco innan han sa ja till jobbet.
– Ja sa att jag inte var så imponerad av Swecos klimat- och hållbarhetsmål. Det togs emot oerhört väl. De jag har träffat är övertygade om affärsmässigheten att vara ledande inom klimat- och hållbarhetsområdet. De tycks ha förstått att man tappar strategiskt viktiga affärer om man tappar den ledningen.