fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

10 tips för att minska ditt avfall

Publicerad: 13 december 2017, 15:10

I tisdags presenterade Naturvårdsverket en ny nationell avfallsplan som fokuserar på att förebygga avfall. Idag presenterar Aktuell Hållbarhet 10 tips som hjälper dig bidra till utvecklingen genom att minska ditt avfall.

Ämnen i artikeln:

AvfallÅtervinning

Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till en ny nationell avfallsplan och ett avfallsförebyggande program. I planen och programmet, som ska gälla från 2018-2023, läggs stort fokus på att förebygga avfall.

– Det handlar mycket om att jobba med hållbar produktion och hållbar konsumtion. Man bör satsa på sådant som går att reparera och laga och att hyra och låna istället för att köpa, delningsekonomi helt enkelt, säger Christina Jonsson, projektledare på Naturvårdsverkets hållbarhetsenhet till Aktuell Hållbarhet.

Naturvårdsverkets avfallsplan riktar sig inte i första hand till privatpersoner utan till kommuner, näringsliv och andra aktörer, som i sin tur påverkar privatpersoner att minska sitt avfall.
–  Vi måste bland annat öka avfallsåtervinningen och där spelar ju privathushåll en viktig roll för att sortera sitt avfall bättre, samtidigt som kommunerna måste se till att det finns uppsamlingsställen där man kan lämna in sitt avfall, säger Christina Jonsson.

10 sätt att minska ditt avfall:

1. Köp produkter med lång hållbarhet som går att reparera.
2. Köp refill när det är möjligt.
3. Köp begagnade saker.
4. Köp tjänster istället för varor. Ge bort upplevelsepresenter istället för vanliga paket, till exempel ett teaterbesök eller en god middag.
5. Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska eller burk.
6. Lämna in saker som du inte längre behöver till återanvändning via loppisar eller second-hand-affärer, eller sälj det via Blocket.
7. Planera dina matinköp så att maten hinner tillagas innan den blir för gammal.
8. Sätt upp en nej-tack-till-reklam-skylt på brevlådan.
9. Låna prylar eller hyr verktyg och liknande som du vet att du bara behöver använda enstaka gånger.
10 Byt eller låna kläder av en kompis

Bakgrund: Alla länder inom EU är skyldiga att ha en avfallsplan. I Sverige är det Naturvårdsverket som har i uppgift att ta fram den.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev