tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Återvinning av plastförpackningar pressar ned utsläppen

Publicerad: 23 juni 2021, 08:45

På fem år har insamlingsgraden stigit med nästan 30 procent, med en stigande ökning de sista åren, visar statistik publicerad i Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport. Orsaken är konsumenternas förbättrade källsortering, det väl utbyggda insamlingssystemet och införandet av eftersorteringsanläggningen i Stockholmsregionen.

Klimatutsläppen minskar dramatiskt när plastförpackningar återvinns i stället för att gå till förbränning. Återvinningskedjan står endast för 4 procent av de totala utsläppen i systemet, medan förbränningen står för 96 procent, visar Svenskt Plaståtervinning i sin hållbarhetsrapport.

Ämnen i artikeln:

AvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

BA


När Svenskt Plaståtervinning summerar sin verksamhet i årets hållbarhetsrapport redovisas att 45,5 procent av plastförpackningarna som är anslutna till Svensk Plaståtervinnings system samlades in, vilket är en ökning från 2019 då insamlingsgraden låg på 41,7 procent. 

För verksamhetsåret 2020 redovisas också för första gången återvinningsgraden för plastförpackningar enligt EU:s nya definition, alltså andelen plast som har återvunnits till en tvättad återvunnen råvara, i förhållande till hur mycket plastförpackningar som har satts på marknaden. 

Återvinningsgraden för 2020 var 15,4 procent. Det betyder att 15,4 procent av plastförpackningarna från svenska hushåll återvanns till ny råvara och därefter blev en ny plastförpackning eller plastprodukt.

Svensk Plaståtervinning har låtit göra klimatberäkningar på hela återvinningssystemet vilka visar att klimatutsläppen minskar dramatiskt när plastförpackningar återvinns i stället för att gå till förbränning. Återvinningskedjan står endast för 4 procent av de totala utsläppen i systemet, medan förbränningen står för 96 procent.

”Vi måste förändra och styra bort plastförpackningar från förbränning, eller energiutvinning som det ofta kallas. Att återvinna gör verklig skillnad för klimatet, det bör vara ett bra incitament för producenter att designa plastförpackningar som går att återvinna, och för konsumenter att bli ännu bättre på att källsortera, säger Mattias Philipsson”, vd för Svensk Plaståtervinning, i en kommentar.

Läs hållbarhetsrapporten  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev