söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Återvinningsindustrierna: Äga avfall viktigt för att få fart på cirkulära lösningar

Publicerad: 9 september 2022, 09:38

Viveke Idh, vd Återvinningsindustrierna. Foto: Bengt Säll

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna håller inte med om Avfall Sveriges kritik mot att Naturvårdsverket vill undanta vissa avfallsslag från det kommunala avfallsmonopolet.

Ämnen i artikeln:

AvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinningMiljörätt

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Att företag ska kunna äga sitt eget avfall bör vara en självklar grundprincip. Det menar Återvinningsindustrierna som nu kommenterar Naturvårdsverkets förslag på att undanta enskilda avfallsströmmar från det kommunala avfallsmonopolet. Branschorganisationen vänder sig emot Avfall Sveriges kritik mot förslaget.

– Det är ett bra och viktigt förslag att undanta matfett från avfallsmonopolet. Sedan tidigare finns det dessutom en dom från Mark- och miljööverdomstolen som slagit fast att matfett inte är ett monopolavfall. För matfettet finns det en fungerande cirkulär marknad. Det är värdefullt avfall som företag självklart måste ha möjlighet att hantera, säger Viveke Ihd, vd Återvinningsindustrierna, i en kommentar.

Enligt Återvinnningsindustrierna är ägande en förutsättning för att få fart på den cirkulära ekonomin.

– Utredningen föreslår att kommunalt avfall från företag i grunden är ett kommunalt monopolavfall. Så kan vi inte ha det. Däremot anser vi att det ska det finnas en möjlighet för ett företag att anlita kommunen för sitt kommunala avfall, om företaget så önskar detta, säger Viveke Ihd.

Förutom att undanta matfett från det kommunala ansvaret föreslår Naturvårdsverkets bland annat en avgränsad valfrihet att anlita annan än kommunen för hantering av kommunalt avfall från detaljhandeln och att kommunerna får ett tydligt ansvar för utgrävda massor med invasiva främmande arter från hushållen.

Läs om Avfall Sveriges kritik

Läs om Naturvårdsverkets förslag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev