Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

”Att begränsa transporten av avfall mellan länder vore olyckligt”

Publicerad: 13 december 2016, 06:55

DEBATT/SLUTREPLIK Sverige jämfört med Norge har komparativa fördelar i konkurrensen på den internationella marknaden för avfallsbehandling, skriver Erik Dotzauer, styrmedelsexpert på Fortum Värme.


Jag kan inte mer än att instämma i delar av Odd Terje Døviks replik (Aktuell Hållbarhet 6/12) på min artikel (Aktuell Hållbarhet 29/11). Svensk energiåtervinning av avfall från länder där deponering av avfallet är alternativet skapar klimatnytta. Men det är inte så enkelt som Døvik låter påskina när han skriver att det enbart är ekonomin som styr.

Jag menar att Sverige jämfört med Norge har komparativa fördelar i konkurrensen på den internationella marknaden för avfallsbehandling och att det är detta som styr – och ska styra – flödena av avfall i Europa. Det är dessutom så att man i Norge inte skulle klara av att uppfylla sitt deponiförbud utan exporten av avfall till Sverige.

Den exakta klimatnyttan är dock svår att beräkna. I beräkningen måste man bland annat beakta att svenska anläggningar för energiåtervinning i genomsnitt är mer effektiva än norska. Väl utbyggda fjärrvärmenät i svenska städer är en viktig anledning till denna skillnad. När det gäller transport av avfall med lastbil måste man i bedömningen av klimatnyttan ta hänsyn till möjligheten att utnyttja ekipage som i annat fall körs tomma från exportlandet.

Huruvida materialåtervinningen i det exporterande landet påverkas negativt har nyligen utretts av Svenska miljöinstitutet, IVL. I rapporten Avfallsimport och materialåtervinning dras slutsatsen att påverkan sannolikt är liten. Varken klimatfrågan eller marknaden för avfallsbehandling känner några landsgränser. Att begränsa transporten av avfall mellan länder vore olyckligt, vilket också är det norska Miljödirektoratets hållning.

Man kan således konstatera att både Miljödirektoratets syn på saken och IVLs forskningsresultat motsäger den tes som Døvik framför i sin artikel.

Det är självklart att man ska hushålla med jordens begränsade resurser. Detta innebär att man ska sträva efter att minimera mängden avfall som uppkommer i samhället. Det avfall som ändå uppkommer ska i möjligaste mån återanvändas eller materialåtervinnas. Avfallsförbränning med energiåtervinning är ett komplement och ingen motsättning för detta. Dessa principer genomsyrar också den svenska politiken på avfallsområdet.

Erik Dotzauer, styrmedelsexpert, Fortum Värme

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.