Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Avfall Sverige: 75 procent mer skräp med producentansvar

Publicerad: 24 november 2010, 10:00

Den sexton år gamla reformen för producentansvar har misslyckats och håller inte vad den lovar. Istället ökar både kostnader och avfallsmängder, menar vd för Avfall Sverige i nyhetstjänsten Bygginfo.


Systemet med producentansvar infördes 1994 och innebar att producenterna övertog ansvaret för att samla in och återvinna förpackningar och returpapper. Men reformen har misslyckats, menar Weine Wiquist, vd för Avfall Sverige

– De goda intentioner som fanns från början har tyvärr inte fullföljts. Det är därför angeläget att regeringen gör en ordentlig översyn av systemet. Framförallt behövs en ny och tydlig ansvars- och rollfördelning, säger han till nyhetstjänsten Bygginfo.

Tanken var att reformen
skulle leda till mindre och färre förpackningar och att den totala avfallsmängden skulle minska. Men istället har mängden förpackningar ökat med hela 75 procent mellan 1994 och 2006.

Dessutom har kostnaderna vältrats över på kommuner och fastighetsägare. En undersökning från Avfall Sverige visar att mellan 60 och 80 procent av kostnaderna för systemet i själva verket bärs av andra än producenterna.

Detta är ett resultat av att parterna inte kunnat komma överens om vilken nivå servicen ska hålla och att kommuner och fastighetsägare därför varit tvungna att bygga upp egen service till hyresgäster och medborgare.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.