måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Avfall Sverige: Energiåtervinningen av avfall riskerar att slås ut

Publicerad: 20 augusti 2021, 09:36

Avfallsförbränning i Högdalenverket. Nu vill Avfall Sverige att EU-länderna enas om att inkludera eller exkludera energiåtervinningen i utsläppshandeln. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige har valt en egen väg genom att inkludera energiåtervinning från avfall i utsläppshandeln. Något som hotar den svenska avfallsförbränningen, enligt Avfall Sverige.

Ämnen i artikeln:

AvfallBioenergiBiogasUtsläppshandel

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen som i somras presenterade ”Fit for 55”, en rad förslag på hur utsläppen ska minskas med 55 procent till år 2030, förordar inte att energiåtervinning av kommunalt avfall ska omfattas av handelssystemet med utsläppsrätter. Något som tidigare diskuterats men som nu alltså valts bort av kommissionen. Ett bakslag menar intresseorganisationen Avfall Sverige, som pekar på att konkurrensen snedvrids när Sverige och ytterligare två länder beslutat att låta anläggningar för energiåtervinning ingå i utsläppshandeln. Dels oroar sig Avfall Sverige för det stigande priset på utsläppsrätter och dels över den avfallsförbränningsskatt som också finns i Sverige.

”Dessa kostnader riskerar nu att helt slå ut svensk energiåtervinning av avfall; det vore en katastrof för hela den svenska avfallshanteringen. Att Sverige har bland världens lägsta andel avfall som läggs på deponi beror till stor del på att vi arbetar med hela kedjan från förebyggande av att avfall uppkommer till materialåtervinning och att vi har effektiva anläggningar för energiåtervinning”, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige, i en kommentar.

Tillsammans med flera av sina medlemmar för nu Avfall Sverige en dialog i frågan med både regeringskansliet, myndigheter och de svenska EU-parlamentarikerna för att antingen alla, eller inga, EU-länders energiåtervinning ska ingå i utsläppshandeln. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev