Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Avfall Sverige: Så hanterar du ditt farliga avfall

Publicerad: 20 november 2018, 11:40

Foto: Kjetil Ree/Wikimedia Commons

I Samband med ”Europa minskar avfallet-veckan” tipsar branschorganisationen Avfall Sverige om hur du tar hand om det farliga avfallet i hemmet.


Nu pågår ”Europa minskar avfallet-veckan”.  Syftet med veckan är att minska mängden avfall och sprida information om hur farligt avfall ska hanteras. Veckan har arrangerats av EU sedan 2009. Sedan dess har antalet länder som deltar ökat från 9 till 25. I Sverige är det Avfall Sverige som håller i arrangemanget som i år har temat ”förebygg farligt avfall och avgifta kretsloppet”.
– Vi har tagit fram ett material med information om miljöfarliga ämnen som människor använder i sin vardag, och hur man ska hantera dem. Det kan handla om målarfärg, rengöringsmedel och annat, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Även om årets tema fokuserar på farliga ämnen så hålls även andra aktiviteter som rör avfallshantering.
– Vår uppgift är att se till att det startas så många projekt som möjligt. Det är lite blandat vad vi får in, men väldigt mycket handlar om att minska matsvinnet. I många skolor genomför man till exempel aktiviteter som ska syfta till att eleverna slänger mindre mat, ibland tävlar skolor med varandra, säger Anna-Carin Gripwall.

På webbsidan miljönär.se tipsar Avfall Sverige om hur avfallet kan minskas. Där finns också information om farligt avfall.

Så hanterar du farligt avfall som du har hemma

Återanvänd
Släng inte halvfulla burkar med spray och målarfärg. Om du inte behöver dem fråga en vän eller kollega. Ju mindre spill, desto mindre är risken för att farliga ämnen hamnar på fel ställe.

Hantera avfallet varsamt
Det är viktigt att kemikalier hanteras på rätt sätt. Färgburkar, rengöringsprodukter och annat ska förvaras i stängda förpackningar på en plats där barn och husdjur inte kommer åt dem.

Elektronik innehåller ofta farliga ämnen
Elektronik och batterier innehåller ofta ämnen som är giftiga om de kommer ut i naturen. Elektronik ska alltid lämnas till återvinningen. Du kan också lämna elektronik prylar i den affär där du köpte dem.

Gör dig av med avfallet på rätt sätt
Om du ska göra dig av med produkter som innehåller farliga kemikalier, se till att du gör det på rätt sätt! Farligt avfall ska lämnas in på närmsta återvinningscentral eller annan plats som din kommun utsett. Lämna avfallet i en hel och ordentligt stängd förpackning, helst i orginalförpackning. Om den saknas, se till att noggrant märka vad det är för typ av avfall. Farligt avfall behöver förstöras eller återvinnas under kontrollerade och säkra former.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.