Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Avfallsdammar: Europa fullt av tickande miljöbomber

Publicerad: 11 oktober 2010, 08:11

Det röda giftiga slammet som sprider sig i Ungern öppnar frågan om läget med gamla avfallsdammar i övriga Europa. Enligt WWF finns det en rad tänkbara skräckscenarion som kan slå till.


WWF uppmärksammar det faktum att Europa är fullt med avfallsdammar liknande den industridamm som nu brustit i Ungern och spridit rött giftigt slam som dödat människor, djur och växter i stor skala. Bara i Ungern finns enligt WWF två liknande dammar som lagrar giftigt alkaliskt slam och det ser likadant ut i flera länder i Östeuropa och på Balkan. WWF menar att ett skräckscenario skulle kunna vara ett utsläpp från Almasfuzitos gruvdammar i Ungern som innehåller gruvavfall från 1945 till 1995. Ett annat skulle vara ett utsläpp från anläggningen i Tulcea i Rumänien som redan tidigare haft läckor. Ett stort utsläpp från någon av dessa dammar skulle få förödande konsekvenser för dricksvattenförsörjningen och ekosystemen i stora delar av floden Donau.

Dammarna strider enligt WWF egentligen mot EU:s direktiv om gruvavfall, som skapats just för att förhindra den här typen av olyckor. Enligt WWF har emellerti krafig lobbying gjort att flera EU:s medlemsländer lyckats förhandla sig till generösa övergångsregler vilket bland annat gjort att direktivet träder i kraft först 2012.
– Det är kusligt med den här typen av gamla dammanläggningar. Det är tickande miljöbomber. Just nu vet ingen vilka gifter de innehåller eller hur en eventuell sanering ska gå till, avslutar Tom Arnbom som är naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News