Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Avslag för fastighetsnära insamling

Publicerad: 22 maj 2020, 07:58

Naturvårdsverket avslår ansökningar om fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.


De två återvinningsaktörerna Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, och TM Responsibility, TMR, nekas tillstånd att driva insamlingssystem för förpackningsavfall efter år 2021. Naturvårdsverket avslår de två företagens ansökningar och hänvisar till att insamlingssystemen inte år 2021 når upp till de krav som finns på att kunna samla in från 60 procent av bostadsfastigheterna i Sverige.

”De två insamlingssystemen lever inte upp till kraven, varken var för sig eller tillsammans. Det framgår också av ansökningarna att systemen är tänkta att byggas upp på likartade sätt vilket innebär att de inte kompletterar varandra utan snarare dubblerar varandras system”, skriver Naturvårdsverket i en kommentar.

Fastighetsnära insamling är den insamling som sker i anslutning till bostäder. Den sköts i dag av antingen genom ett insamlingssystem eller av kommunen. Från den 1 januari 2021 ska förpackningsavfall samlas in genom ett insamlingssystem med tillstånd från Naturvårdsverket.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News