Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

”Bränn inte avfall som kan återvinnas”

Publicerad: 21 November 2017, 08:59

DEBATT Alldeles för mycket värdefullt material i avfallet går till spillo när avfall förbränns. Materialet bör istället återvinnas för att spara på råvaror, minska vår klimatpåverkan och skapa nya jobb. Regeringen borde därför införa ett antal styrmedel för att öka återvinningen och minska förbränningen, skriver Anders Wijkman och Lina Bergström från Återvinningsindustrierna.


En regering som säger sig värna jobben, klimatet och näringslivet måste satsa på att återvinna så mycket som möjligt av avfall och restprodukter. Stora mängder material som skulle kunna bli till nya nya industriella råvaror förstörs i dag. Vi uppmanar nu näringsminister Mikael Damberg, klimatminister Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog att införa styrmedel som ökar incitamenten för olika företag att sortera ut återvinningsbart material ur avfall och skapa en mer dynamisk marknad för andrahandsmaterial.

Nyligen presenterades ett statligt utredningsförslag om införandet av en skatt på avfallsförbränning. Vi stödjer ambitionen men kan samtidigt konstatera att för att öka materialåtervinningen, och minska koldioxidutsläppen, krävs en rad olika styrmedel. Enbart en skatt på förbränning riskerar att bli ett slag i luften.

Efter införandet av producentansvaret i början av 90-talet har Sverige tyvärr inte fortsatt att utveckla lagstiftningen för att driva på en ökad materialåtervinning. Istället har en massiv utbyggnad av avfallsförbränningen skett. Den föreslagna förbränningsskatten är en viktig signal om att Sveriges ambition nu är att minska avfallsförbränningen till förmån för ökad återvinning av material.

Allt avfall kan inte återvinnas och avfallsförbränning kan vara en bra metod för att avgifta samhället från farliga ämnen. Samtidigt är det viktigt att poängtera att stora materialflöden som skulle kunna återvinnas till nytt material fortfarande förbränns. Det är hög tid att regeringen arbetar fram en enhetlig strategi för att möjliggöra en långsiktigt hållbar råvaruhantering, där återvunna material utgör en viktig del.

Vi ser behovet av ett ökat fokus på materialens värdekedjor. Det är definitivt möjligt att sortera ut och samla in mer material från företag och offentliga verksamheter, men incitamenten för materialåtervinning är fortfarande små. Politiken måste driva på utvecklingen.

För att återvinna mer material krävs följande:

- Förbjud förbränning av osorterat avfall.
- Ställ krav på att det avfall som kan materialåtervinnas ska sorteras ut.
- Sätt mål för användningen av återvunna råvaror i produkttillverkning.
- Ställ krav på att produkter som sätts på marknaden ska vara designade för återvinning.
- Öka efterfrågan på återvunna råvaror i förhållande till de jungfruliga, exempelvis genom att ställa krav på producenterna, producentansvarssystemet och vid offentlig upphandling om andel återvunnen råvara i produkterna.

Olika typer av material måste återvinnas så många gånger som möjligt innan de slutligen blir avfall och förbränns. Om vi får en sådan utveckling kommer Sveriges koldioxidutsläpp att minska kraftigt. Energibesparingen vid återvinning är mycket stor jämfört med att använda jungfruliga material. Materialåtervinning är därmed en av de mest klimatsmarta åtgärder som Sverige kan ägna sig åt.

Klimatminister Isabella Lövin har uttalat att hon är övertygad om att det går att kombinera minskade utsläpp med stark industriell utveckling. Vi delar den uppfattningen. En ökad efterfrågan på återvunna råvaror skulle inte bara innebära ett kraftigt bidrag på Sveriges resa mot nollutsläpp. Det skulle även leda till fler investeringar och nya jobb. Studier från bland annat Romklubben, McKinsey och Europeiska Miljöbyrån visar att övergången till en cirkulär ekonomi skulle öka antalet jobb påtagligt, i Sveriges fall med 100 000 nya jobb.

Det som behövs är politiska beslut och ett kraftfullt agerande. Traditionellt har avfall och restprodukter setts som en fråga för miljöministern. Ska den cirkulära ekonomin bli verklighet måste ansvaret breddas och bli en del av både klimat- och näringspolitiken. Det är hög tid att regeringen tar chansen och ökar återvinningen med fler jobb och minskad klimatpåverkan som följd.

Anders Wijkman, ordförande Återvinningsindustrierna

Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.