söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Coop satsar på egenproducerad gödsel: ”Kan sänka matsvinnet med 85 procent”

Publicerad: 14 juli 2022, 08:43

Hans-Olof Mårtensson, butikschef på Coop Sunne, omvandlar matsvinn till egenproducerad gödsel som säljer över förväntan. Foto: Pressbild

Minskat matsvinn och samtidigt lokalproducerad gödsel. Som andra butik i Sverige satsar Coop Sunne på en maskin som omvandlar matsvinnet till gödsel, en gödsel som säljer över förväntan i butiken.

Ämnen i artikeln:

MatavfallAvfallÅtervinning

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Sedan i fredags säljs egenproducerad gödsel på Coop Sunne i Värmland. Det är den andra butiken i Sverige som erbjuder den här typen av service, Coop Visby har samma erbjudande sedan tidigare. Enligt butikschef Hans-Olof Mårtensson är målet att inte ha något matsvinn alls.

Maskinen heter Greenbox och gödseln den producerar säljs sedan för 25 kronor påsen i butiken. Det tar cirka 15 timmar för maskinen att jobba och nästan all mat som inte går att sälja åker ner i maskinen.

– Vi kör den nattetid, det är lite billigare elkostnad då. Vi startar den på kvällskvisten och så är den redo på morgonen när vi kommer, säger Hans-Olof Mårtensson till Dagligvarunytt och fortsätter:

– Maskinen klarar inte allt, för fet mat tål han inte. Jag skulle kunna tro att vi kan minska vårt matsvinn ganska snabbt med 85 till 90 procent. Målet är så klart att sälja allt till ordinarie pris, går inte det sänker vi varor med kort datum och om vi inte lyckas då så ger maskinen oss en sista chans att ta vara på maten.

Sedan i fredags, första dagen då påsarna med gödsel fanns tillgängliga för försäljning i butiken, har man sålt drygt 35 påsar.

– Det har gått över min förväntan, kunderna är väldigt intresserade och vill prova på gödseln. Jag gillar att jobba lokalt och hållbart, vi har en del lokala aktörer som vill ha gödningen och sen får vi tillbaka färskvaror från aktörerna, cirkeln blir sluten, säger Hans-Olof Mårtensson.

Artikeln har också publicerats hos Daglivarunytt som ingår i Di-gruppen, Bonnier News. 

Loke Westerberg

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev