Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

Därför borde kärnavfallet mellanlagras på Sergels Torg

Publicerad: 27 maj 2014, 07:48

Organisationen Sero kommer med ett kontroversiellt förslag om var vi borde mellanlagra det svenska kärnavfallet.


Sero är en förening som organiserar människor och företag som är intresserade av förnybar energi och energieffektivisering. Igår gick Seros styresledamot Roland Davidsson ut med ett kontroversiellt förslag som skulle kunna komma att skynda på den svenska hanteringen av kärnbränslen. Roland Davisson föreslår nämligen att kärnavfallet ska torrförvaras och spridas ut på varje svensk kommun utefter kommunens totala energianvändning. I Stockholm föreslår han dessutom att kärnavfallet ska placeras mitt på Sergels Torg och Karlaplan, så att stockholmarna och landets politiker hela tiden skulle påminnas om problemet.

Foto: Wikimedia Commons.

Enligt Roland Davidsson är torrförvaring av kärnavfall betydligt säkrare än den mellanlagring med aktiv kylning som vi har i Sverige utanför Oskarshamn. Torrförvaring används av både USA och Tyskland.
– Vi borde omedelbart ta efter dessa nationer och skrota CLAB med omlokalisering till torrförvar. En sådan åtgärd ger en mycket hög säkerhet och tidsfrist i slutförvarsprocessen. Fördelar vi sedan cylindrarna på Sveriges kommuner i relation till områdets elförbrukning har vi ytterligare ökat säkerheten. Placerar vi dessutom cylindrar på Sergels torg och Karlaplan belysta med svagt grönt ljus, påminns våra beslutsfattare om slutförvarsprojektet varje gång de passerar en cylinder eller känner på vattentemperaturen i fontänen. På det sättet kan vi lämna bränslets anonyma tillvaro i CLAB och väcka medvetenheten om ett problem som måste lösas för årtusenden framåt, skriver han på Sero:s blogg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.