söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Därför förebygger inte företag avfall

Publicerad: 24 mars 2021, 10:25

Forskarna har undersökt hur företag inom bland annat elektroniksektorn ser på avfallsförebyggande åtgärder.

Foto: Getty Images

Ekonomi, teknik och organisation bromsar företagens avfallsförebyggande, visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Avfall

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Att förebygga avfall beskrivs av företag som svårt och dyrt och betraktas därmed som en avvikande åtgärd. Det visar en ny studie från Lunds universitet, som granskar hur företag som producerar avfall resonerar kring att förebygga onödigt avfall. Och när avfallet från företag och verksamheter är fem gånger större än från landets hushåll finns stor potential för att minska avfallsflödet. Men ekonomi, teknik och organisationsfrågor står i vägen.

– Företagen har inte lyckats ta sig upp till avfallstrappans översta steg, det vill säga minimering. Än så länge har det varit mycket fokus återvinning och att minska hushållens avfall. En tydlig signal från företagen är att avfallsminimering behöver bli ekonomiskt försvarbart, säger forskaren Anette Svingstedt, vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Studien visar att avfallsproducenter med verksamhet inom mat, textil, elektronik samt bygg och rivning hellre pratar om återvinning eller hinder för avfallsförebyggande än hur de faktiskt arbetar med att minska sitt avfall. 

– För att avfallsminimering ska bli norm krävs bland annat regelverk och policyer som främjar en sådan utveckling samt nya affärsmodeller som att tjäna pengar på tjänster istället för produkter.

Läs rapporten om avfallsförebyggande 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev