Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Debatt: Avfall Sverige ger oss rätt i sak

Publicerad: 25 oktober 2010, 12:08

Avfallsdebatten fortsätter.
– Avfall Sverige ger oss rätt i sak – kommuner ska upphandla sin avfallshantering och i nuläget är materialåtervinningen för låg – för mycket avfall förbränns, konstaterar Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.


Weine Wiqvist bedyrar att allt är väl inom den kommunala avfallshanteringen. Den sköts effektivt, bidrar till en bättre miljö och ger medborgarna låga avfallstaxor. Detta baseras på en studie hans egen organisation gjort. Det motsägs av en färsk sammanställning från Svensk Näringsliv, liksom av Konkurrensverkets studier.

Låt oss ändå anta att Wiqvist har rätt. På vilket sätt skulle detta äventyras av att upphandla verksamheten istället för att alltid anlita det egna avfallsbolaget? Varför skulle just hushållsavfall vara undantag från den självklara principen att den som kan välja mellan flera aktörer också kan ställa högre krav och pressa priserna?

Länsrätten,
Kammarrätten och Regeringsrätten har slagit fast att kommuner måste upphandla avfallshanteringen enligt Lagen om Offentlig Upphandling. De som vägrat har fått skarp kritik från JO. Därför är det bekymrande att Avfall Sverige tycker att vi ”överreagerar” när vi uppmanar kommunerna att skyndsamt börja upphandla. Vi tror också att många kommuner inte känner igen sig i Avfall Sveriges inställning till lagstiftningen – många kommuner upphandlar redan idag denna verksamhet och andra har utlovat att den ska konkurrensutsättas inom en snar framtid.

Avfall Sverige lyfter fram kommunernas arbete med att öka materialåtervinningen. Tyvärr är deras enda exempel, insamlingen av matavfall för produktion av biogas, lite tunt. Riksdagen har ju beslutat att 35 % av det organiska hushållsavfallet ska genomgå biologisk behandling såsom rötning till biogas senast i år. Det miljömålet uppnås inte; kommunerna eldar fortsatt upp för mycket organiskt avfall. Med bättre upphandling kan sådana miljömål nås och överträffas eftersom den som upphandlar kan ställa krav på hur avfallet ska hanteras. Utan upphandling är man förvisad till en enda aktör, som tyvärr inte alltid har denna kapacitet.

Avfall Sverige
ogillar att vi klargör innebörden av Teckalkriterierna som riksdagen nyligen infört. ”Det är i första hand bolagens ägare, kommunerna, och i sista hand rättsinstanser, ytterst EU domstolen, som avgör det”, menar han. Men det är faktiskt kommunernas skyldighet att förvissa sig om att de följer Teckalkriterierna och vid en rättsprövning har de bevisbördan. Vi noterar dock att Wiqvist inte har något att invända i sak; Kommuner med självständigt agerande avfallsbolag måste upphandla sin avfallshantering offentligt.

Wiqvist menar att vi kanske ”inte heller gjort allt man kunnat för att öka återvinningen i näringslivet eller för att utveckla konkurrensen sinsemellan.” Han slår också fast att Avfall Sverige kunnat göra mer. Vi antar utmaningen – vi vill göra mer för en ökad materialåtervinning och stärkt konkurrens, och uppmanar kommunerna och Avfall Sverige att göra gemensam sak med oss.

Britt Sahleström, VD Återvinningsindustrierna

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News