Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

”Det finns fortfarande aktörer som inte vet om att de har farligt avfall”

Publicerad: 3 augusti 2021, 09:14

Vissa typer av elskrot samt asbest och lysrör ligger i topp i Naturvårdsverkets avfallsregister så här långt.

Foto: Martina Holmberg / TT

Sedan avfallsregistret lanserades har flera miljoner anteckningar om avfallstransporter skickats in till Naturvårdsverket. Det är vissa typer av farligt avfall som toppar rapporteringen.


Naturvårdsverkets avfallsregister som öppnade i november förra året hade i början av juli fått in över 2,1 miljoner anteckningar över farligt avfall. Även om Naturvårdsverket ännu inte gjort detaljerade analyser noterar myndigheten att vissa typer av avfall toppar rapporteringen i det register som ska kunna användas för att följa avfallets väg genom Sverige. För det första är det en viss typ av elavfall såsom datorer, skärmar och nyare vitvaror. För det andra är det lysrör och annat kvicksilverhaltigt avfall. Och för det tredje byggmaterial med asbest.

”Det är för tidigt att dra några slutsatser ännu men vi kan redan se att informationen i avfallsregistret kommer att bli värdefull för miljötillsynen. Vi och tillsynsmyndigheterna jobbar fortfarande med att nå ut till alla verksamheter. Det finns fortfarande aktörer som inte vet om att de har farligt avfall. Flera verksamheter vet inte heller att de måste anteckna uppgifter om sitt farliga avfall och sedan rapportera in det till vårt avfallsregister”, säger Erika Nygren, enhetschef på Naturvårdsverket, i en kommentar.

De 2,1 miljoner anteckningarna kommer främst från de stora återvinningsföretagen och hittills är det över 20 000 verksamheter som har rapporterat in uppgifter.

Det nya avfallsregistret kom på plats efter mångårig kritik för bristande rapportering och kontroll av farligt avfall. På senare tid har flera avfallsskandaler åter aktualiserat bristerna, bland annat bolaget Think Pinks dumpning av avfall i Botkyrka och fängelsedomarna för nedgrävt batteriavfall på fastigheter i Örebrotrakten.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.