Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Efter Think Pink: Hantering av schaktmassor ska utredas av Naturvårdsverket

Publicerad: 29 januari 2021, 10:28

Naturvårdsverket ska se över reglerna för schaktmassor. Uppdraget kommer efter skandalen där bolaget Think Pink dumpat massor på en tipp i Botkyrka.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter skandalen med den brinnande högen av sopor i Botkyrka från bolaget Think Pink ger regeringen nu Naturvårdsverket i uppdrag att se över reglerna för hantering av schaktmassor.


Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hanteringen av jord- och schaktmassor, entreprenadberg och annat naturligt förekommande material som kan användas för anläggningsändamål. 

Enligt TV4 tar regeringen nu tag i problemet med schaktmassor efter tv-kanalens granskning av bolaget Think Pinks hantering, som bland annat lett till att en brinnande hög i Botkyrka sedan flera månader tillbaka sprider giftig rök över nejden och vid randen av ett Natura 2000-område. Enligt TV4 har Think Pink utnyttjat kryphål i lagstiftningen.

Kommer lagstiftningen kring schaktmassor att täppas till med anledning av Think Pink? 

– Jag kan inte kommentera enskilda fall och det här uppdraget syftar till att göra det enklare för seriösa verksamhetsutövare att använda schaktmassor som resurs, i stället för att deponera massor som är lämpliga att använda. Miljödepartementet har utöver det identifierat ett antal brister i avfallslagstiftningen som kan utnyttjas av oseriösa aktörer, vilket i förlängningen kan orsaka stora kostnader för skattebetalare i form av sanering samt risker för miljö och hälsa. Departementet kommer därför senare i dag remittera en promemoria med förslag som åtgärdar dessa problem och ökar tryggheten, säger Jakob Lundgren, pressekreterare för miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin (MP) till Aktuell Hållbarhet.  

Enligt regeringen behövs det en översyn för att få kunskap om hur regelverk och andra styrmedel kan förändras. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en kommentar att avfall behöver hanteras på ett sätt som minimerar risk för skada på människors hälsa och miljön. 

Senast 1 juni 2022 ska Naturvårdsverket redovisa sitt uppdrag.

Läs mer: Efter sopskandalen: Nu vill regeringen ändra lagen i rekordfart (TV4)

Läs mer: Ny digital plattform förbättrar hanteringen av schaktmassor (Aktuell Hållbarhet) 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.