Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Experterna: bind farligt avfall på marken

Publicerad: 9 november 2010, 11:48

Gör så att sörjan ligger kvar på marken. Annars kan det spridas med vinden. Det säger experterna som besökt platsen för den otäcka gruvolyckan i Ungern.


Den ungerska dammolyckan  4:e oktober krävde nio liv och skadade över 100. Stora mängder röd sörja från den stora aluminiumfabriken MAL krossade dammvallen, dränkte byar och hotade att rinna ut i Donau.

De ungerska myndigheterna byggde upp en tillfällig vall runt den drabbade staden Kolontar för att skydda vad som fortfarande gick att skydda. Ungerska staten tog även beslut om att tvångsförvalta MALs aluminiumfabrik – vars produktionen låg nere i nio dagar.

EU skickade dit en grupp experter som undersökte platsen i slutet av oktober. En av dem var Pia Lindström, miljöchef på Bolidens affärsområde Gruvor. Tillsammans med kollegorna skrev hon en rapport med rekommendationer som kommissionen publicerade den 18 oktober.

– Det gäller att leda om ytvattnet förbi dammområdet för att ta bort riskerna med slamtransporterna, säger Pia Lindström.

Det giftiga slammet är idag spritt på ett över 1000 hektar stort område. Enligt Pia Lindström är det viktigt att lägga på något medel eller material ovanpå  slammet så att det inte dammar upp och gör så att avfallet sprids med vinden.

Ungersk press skriver att
olyckan berodde på den dåligt byggda dammen som inte orkade stå emot trycket från industriavfallet. Aluminiumfabrikens egen geologiska undersökning visar att skyddsvallen i själva verket ledde in vatten i dammen och underminerade hela konstruktionen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.