måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Fem sätt som ger mer hållbara IT-lösningar – här är misstagen du inte ska göra

Publicerad: 2 januari 2023, 13:14

Det är viktigt att tänka till inför upphandling och reparationer av IT Foto: Estradaanton


IT-produkter har en stor påverkan på miljön. Här är fem tips om hur du kan bidra till miljömässig och social hållbarhet i hela livscykeln och värdekedjan.

Ämnen i artikeln:

Grön ItLivscykelanalysGlobala hållbarhetsmålenAvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiGreenwash

CH


IT-produkter står för en betydande del av de två tusen miljarder euro som offentliga myndigheter i EU spenderar varje år på inköp av tjänster, arbeten och produkter, enligt TCO Certifieds siffror.

Nu har TCO Certified, som arbetar med hållbarhetscertifiering, listat de vanliga misstagen som görs i samband med IT-upphandlingar, Sammanställningen kommer från samtal med kunder.

 · Har inte med hållbarhetskrav överhuvudtaget. Detta är något som fortfarande är vanligt i dag trots självklarheten i det.

· Endast kräva efterlevnad av tvingande lagstiftning. Inköpare har i dag möjligheten att uppmuntra branschen att gå längre än lagliga hållbarhetskrav säger. Använd det!

· För korta upphandlingscykler. Det kan leda till onödiga produktinköp och tidigt kassering av produkter som fortfarande fungerar.

· Alla hållbarhetscertifieringar är inte likvärdiga. Välja miljömärkningar som strävar efter en förändring och har en riktig hållbarhetspåverkan. Undvik greenwashing!

· Inte utnyttja potentialen i reparationskrav fullt. Har ni höga krav på att kunna få en produkt lagad så tänk också på att gamla produkter inte behöver ersättas med nytillverkade.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev