Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Fortsatt kritik mot avfallsförslag - ”Innebär stora samhällsrisker”

Publicerad: 4 oktober 2021, 09:31

Frivalet innebär att företag ska kunna välja mellan kommunal eller privat avfallshantering.

Foto: Getty Images

Avfall Sverige ser inte några miljövinster med ett så kalla frival för avfallshantering.


Ämnen i artikeln:

Avfall

Avfall Sverige som tidigare vänt sig mot förslagen i regeringens frivalsutredning fortsätter nu sin kritik. Utredningen föreslår att företag ska kunna välja en annan aktör än kommunen för att ta hand om det hushållslika avfallet. I ett remissvar till utredningen skriver Avfall Sverige nu att det inte finns några tydliga fördelar, däremot stora samhällsrisker.

”Vi har på den senaste tiden sett flera skandaler med exempelvis verksamheters bygg- och rivningsavfall, där det råder frival i dag, som dumpats på ett olagligt och miljöfarligt sätt. Slutkostnaderna landar i dessa fall oftast på skattebetalarna. För att undvika oseriösa aktörer har utredaren pekat på att tillsynen måste utökas, vilket i sig också leder till ökade samhällskostnader. Frivalet gör samhället mer sårbart”, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige, i en kommentar.

Avfall Sverige menar också att de saknas miljöskäl till att införa ett frival, vilket framgår av de snarlika system som Sveriges grannländer har infört.

Läs hela Avfall Sveriges remissvar 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Avfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.