Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Högaktivt kärnavfall kan bli eftertraktade arkeologiska fynd

Publicerad: 15 mars 2012, 10:14

Humanistprofessor varnar för att gräva ner radioaktiva sopor.


Nu kommer ett ovanligare inlägg i kärnavfallsfrågan. Mats Andrén, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, har skrivit en bok om saken, fast ur ett humanistiskt perspektiv. Han resonerar om innebörden av att faktiskt försöka gräva ner radioaktivt material som ska ligga där i tusentals år, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Enligt Mats Andrén har människan en förmåga att gräva upp det som blivit begravt, ofta i tron att det ska innehålla rikedomar. Han menar att i en framtidsvärld med energibrist kan det vara realistiskt att gräva upp avfallet igen:
‒ Det kan vara en värld utan kunskap om hur kärnavfallet ska hanteras. Tänk om vi slutar använda kärnkraft om 100 år, och avfallet grävs upp efter 500 år. Kommer nödvändig kunskap om hantering föras vidare till den generationen? undrar Mats Andrén.

Han påpekar att avfallet inte behöver grävas upp så snabbt, utan kanske efter 2000 år, på grund av arkeologiskt intresse eller mytiska föreställningar om att något finns i berget, men utan att känna till riskerna. Därför anser Mats Andrén att det är bättre att förvara det radioaktiva avfallet i tryggt förvar ovan jord, och att vänta några decennier med att ta beslut.
‒ Vi använder kanske kärnkraft i 40‒100 år till, och fram till dess kan sluthanteringsfrågan fortsätta att utredas. På så sätt ges det mer tid till att forska och undersöka olika möjligheter, och att maximera kunskaper i frågan, säger Mats Andrén i pressmeddelandet.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev