tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Hushållsavfallet recirkuleras – med hjälp av upphandling

Publicerad: 22 maj 2015, 08:24

I Helsingborg satsar man på att omvandla hushållsavfall till biogas och fosfor som kan användas till jordbruk – med en innovationsupphandling som motor.

Ämnen i artikeln:

FosforEnergimyndighetenAvfallÅtervinningBioenergiBiogas

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 maj.

– Förstudien visade på flera områden som lämpar sig för innovativ upphandling. Bland annat behandling av svartvatten så att det lämpar sig optimalt till produktion av biogas. Vi har även sett att restprodukten från biogasproduktionen med rätt teknik är så ren att den i stort sett kan spridas på åkrarna igen, säger Marinette Hagman, forsknings- och utvecklingsansvarig på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA).

Projektet ska leda till minskade utsläpp av giftiga ämnen i naturen och en reducering av läkemedelsutsläpp i havet. Åtgärderna finansieras av Energimyndigheten och Vinnova. Enligt planerna ska projektet starta i stadsutvecklingsområdet H+ i områdena Gåsebäck, Oceanhamnen, Universitetsområdet och Husarområdet.

Värdet på avfallet ska öka genom att samla in matavfall och separera toalettavfall och tvättvatten. Man planerar att sprida restprodukterna på åkermark.

För att sätta systemet i rullning krävs en innovationsupphandling.

– Samarbetet med NSR, Helsingborgs stad, Lunds Universitet och regionens nätverk för innovation och företagande i kraft av WIN, Water Innovation Accelerator, och Sustainable Business Hub öppnar möjligheter att nå hela kedjan av aktörer som krävs då nya innovationer ska bli verklighet, säger Marinette Hagman.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev