torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Illegal handel med avfall ökar i världen

Publicerad: 28 augusti 2020, 09:35

Olagliga deponier är ett växande problem i hela världen. Foto: Interpol

Den olagliga handeln med avfall ökar i takt med att det blir allt svårare att hantera stora mängder plastskräp, konstaterar Interpol i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Avfall

BA


En ny rapport från det internationella polisnätverket Interpol visar att det har skett en betydande ökning av illegala avfallstransporter under de senaste två åren, främst omdirigerade till Sydostasien via flera transitländer för att kamouflera avfallstransportens ursprung.

Bland annat framgår det att 40 procent av transportvägarna från Europa till Asien och en tredjedel av dem från från Nordamerika till Asien användes för olagliga transporter. Inom EU skedde de olagliga plasttransporterna på 13 procent av vägarna. 

Vidare konstateras det i rapporten att olaglig förbränning av avfall och olagliga deponier ökar både i Europa och i Asien. Den brottslighet som ligger till grund för detta handlar bland annat om förfalskade dokument och manipulerade avfallsregister. 

Rapporten pekar på bevisade kopplingar mellan kriminella nätverk och legitima företag och offentliga verksamheter som binds samman i den brottsliga avfallshanteringen. 

En av rapportens fallstudier beskriver hur borgmästaren i en liten fransk stad mördades för att han försökte att förhindra olaglig avfallsdumpning i stadens närhet.

”Svårigheter med att behandla och övervaka den ökande mängden plastavfall har öppnat dörrar för grov brottslighet inom plastavfallssektorn, både inom illegal handel och inom olaglig avfallshantering”, skriver Interpol i en kommentar till sin rapport. 

Men det finns också exempel på motstånd. Interpol refererar bland annat till malaysiska myndigheter som förra året började returnera nära 4000 ton plastavfall till 13 länder som olagligen placerat sitt skräp i landet.

Läs rapporten från Interpol 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev