Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Insamlingskrav för matavfall och förpackningar skjuts upp

Publicerad: 25 september 2020, 08:46

Krav på separat insamling av matavfall skjuts upp och reglerna om bostadsnära insamling av förpackningar ska se över, meddelar regeringen.

Foto:  Henrik Montgomery och Naina Helén Jåma TT

Kommunerna får en frist på tre år för att införa separat insamlig av matavfall. Även kravet på bostadsnära insamling av förpackningar skjuts på framtiden.


Vid gårdagens regeringssammanträde beslutade regeringen att skjuta fram tidpunkten för när kommunerna ska ha ordnat separat insamling av matavfall. Regeringen berättar också att den ska se över reglerna om bostadsnära insamling av förpackningar. 

Kommunerna får nu drygt tre år på sig att införa matinsamlingen, som ska vara på plats den 31 december 2023. Regeringen motiverar sitt beslut med att den ändrade tidplanen möjliggör samordningsvinster med kommande EU-krav på insamling av annat biologiskt avfall, nämligen trädgårds- och parkavfall.

”Majoriteten av Sveriges kommuner har redan i dag matavfallsinsamling i någon form. Genom att vi tar ett samlat grepp på kraven på insamling av matavfall med annat bioavfall möjliggör vi samordningsvinster i det kommunala genomförandet”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Regeringen avser att föreslå nya regler kring separat insamling av bioavfallet i god tid innan utgången av 2023, så att kommunerna för bättre förutsättningar att förbereda sig. Närmare besked om inriktning och tidtabell utlovas framöver.

Vid regeringssammanträdet beslutade regeringen även att ändra i övergångsbestämmelserna när det gäller bostadsnära insamling av förpackningar. Beslutet innebär att den nuvarande insamlingen av förpackningar under producenternas ansvar kommer att fortgå tills vidare, samtidigt som den bostadsnära insamling som redan i dag tillhandahålls av kommuner eller avfallsföretag får fortsätta.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.