Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Kärnavfallsfonden räcker inte till

Publicerad: 12 mars 2013, 09:00

Kärnkraftverkens ägare sätter inte av tillräckligt med pengar för att hantera sitt farliga avfall.


Ämnen i artikeln:

InvesteringarKärnkraft

Ägarna till Sveriges kärnkraftverk sätter varje år av pengar till den så kallade Kärnavfallsfonden, som ska betala kostnaderna för det livsfarliga utbrända kärnbränslet samt rivningen av de tolv svenska reaktorerna. Men i dagsläget saknas det gigantiska summor för att täcka kostnaderna, skriver Dagens Industri.

– Vi har tillsammans med Kärnavfallsfonden redan tidigare gjort en analys som visar att det kan saknas i storleksordningen 30 miljarder kronor. Det är förstås ett väldigt stort belopp, säger Peter Stoltz, ekonom på Strålsäkerhetsmyndigheten, till DI.

Idag får Kärnavfallsfonden i princip bara placera pengar i statsobligationer och säkerställda bostadsobligationer, men nu undersöker man nya möjligheter.

– Inget är klart. Men vi utreder ett eventuellt förslag om att låta Kärnavfallsfonden placera även i aktier och kreditobligationer. Det skulle kunna öka avkastningen och täcka en del av finansieringsbehoven framöver.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

InvesteringarKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.