Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Kasserade båtar fortfarande olöst ansvarsfråga efter 13 år

Publicerad: 21 augusti 2020, 09:39

Vem har ansvar för och vem får flytta skeppsvrak och till synes ägarlösa båtar? Frågan har inte fått sitt svar, trots att miljödepartementet haft den på bordet i 13 år.


I en riksdagsfråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) uppmärksammar Johan Hultberg (M) en långbänk på miljölagstiftningsområdet där det inte ses något slut, trots att frågan legat på bordet i 13 år. 

Det handlar om vem som bör ha rätt eller skyldighet att omhänderta, sanera och flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar. Redan 2007 fick Statskontoret uppdraget att utreda frågan och presenterade ett antal förslag för att åtgärda de olika slags problem som vrak och ägarlösa båtar kan utgöra.

Regeringar har sedan i omgångar lyft frågan och det finns ett tio år gammalt förslag från Naturvårdsverket om hur uttjänta, övergivna, nedskräpande fritidsbåtar ska kunna hanteras. Men sedan dess har ingen regering lagt en proposition på riksdagen bord.  

”Regeringens passivitet gör mig bekymrad. På många håll i Sverige utgör skeppsvrak och ägarlösa båtar nämligen rejäla problem som berörda kommuner inte har verktyg att hantera. Inte minst handlar det om att vrak och övergivna båtar utgör miljöhot då de exempelvis läcker eller riskerar att läcka olja”, skriver Johan Hultberg i sin riksdagsfråga till Isabella Lövin.

Som lagen ser ut i dag har till exempel kommuner inte rätt att flytta båtar utan ägarnas tillåtelse. 

Johan Hultberg vill nu ha svar på om regeringen kommer att återkomma till riksdagen med lagförslag som ger kommunerna möjlighet att vid behov flytta eller fatta beslut om att flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.