tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Kommunalt avfall ökar – mer bränns fast det borde vara mindre

Publicerad: 6 december 2022, 10:25

Avfall Sverige vill se mer återvinning. Foto: Getty Images/AzmanJaka

Under förra året samlades 4 961 910 ton kommunalt avfall in. Det motsvarar en ökning på 1,9 procent jämfört med året innan. Förbränningen har ökat mer än så, trots att det borde vara tvärtom.

Ämnen i artikeln:

AvfallAvfallsförbränningÅtervinning

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Varje svensk gav i genomsnitt upphov till 475 kilogram kommunalt avfall förra året enligt branschföreningen Avfall Sverige. Det är en ökning från 466 kilo året innan. 

– Under denna period har vi haft högkonjunktur och då brukar konsumtionen öka och så även avfallsmängderna. Det är ett samband som vi behöver förebygga och bryta, skriver Jenny Westin, senior rådgivare och statistikansvarig hos Avfall Sverige, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet. 

Hälften av materialet i soporna blev energi, en ökning med 10 procent jämfört med året innan. Jenny Westin menar att en möjlig förklaring kan vara större behov av energi förra året. Men målet är att förbränningen ska minska istället.

– Allt fler anläggningar som energiåtervinner avfall arbetar för att undvika att ta emot avfall som går att materialåtervinna, berättar Jenny Westin. 

34 procent av avfallet gick till materialåtervinning och 15 procent behandlades biologiskt och återvanns på det sättet. Men det ska bli mer med olika åtgärder, som bättre sortering av avfallet. 

Deponeringen ökade med fyra procent, men motsvarar fortfarande bara 0,9 procent av den totala behandlade mängden.  Det handlar då om 44 220 ton. 

– Genom den nya förpackningsförordningen, som ger kommunerna ansvar för att samla in förpackningsavfall från 2024 och kommande krav på att alla hushåll ska ha insamling av förpackningar vid bostaden, finns goda förhoppningar att betydligt mer förpackningar ska sorteras ut för materialåtervinning, skriver Jenny Westin.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev