Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Kontroversiellt förslag om kärnavfall

Publicerad: 4 november 2010, 09:58

Redan på utredningsstadiet kom kritik mot att underlaget var korrupt. När EU-kommissionen nu presenterar sitt förslag till ett nytt direktiv om kärnavfall möter man skarp kritik från både EU-parlamentet och miljöorganisationer.


Ämnen i artikeln:

EuGreenpeaceKärnkraft

– Som direktivet ser ut nu bör det betraktas som en partsinlaga från kärnkraftsindustrin. Vad man gör är att försöka sopa kärnkraftens största, svåraste och olösta problem under mattan. Det är oerhört viktigt att EU-parlamentarikerna och allmänheten får veta att det som kommissionen vill föra fram inte har någon vetenskaplig grund, sa Ludvig Tillman, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace, tidigare under hösten i ett pressmeddelande.

Enligt Greenpeace visar en oberoende, vetenskaplig granskning att kommissionens beslutsunderlag är framtaget av kärnindustrin själv, samt att det är missvisande och undviker de allvarliga problem som finns såsom opålitliga skyddsbarriärer, kopparkorrosion, dålig kunskap om sprickbildningar med mera. Dessutom utlämnar utkastet till direktiv vissa typer av radioaktiva avfall, som skulle få fortsätta att släppas ut i miljön om direktivet skulle godtas, hävdar Greenpeace.

Enligt flera miljöorganisationer tas direktivet fram för att öka acceptansen för ny kärnkraft genom att minska allmänhetens oro för slutförvaringsproblematiken.

Nyhetsbrevet ENDS Daily berättar att direktivet har tagits fram av det internationella atomenergiorganet IAEA. Det fastställer säkerhetsstandarder högstrålande radioaktivt avfall från kärnkraftverk och forskning.

Direktivet ska bli lagligt bindande men medlemsstaterna får välja slutförvaringsmetod och det finns inget bindande datum för när slutförvar ska finnas på plats, berättar ENDS Daily.

Idag är det 14 medlemsstater som har kärnkraft och dessutom funderar Italien och Polen på att bygga kärnkraftverk. Men bara Sverige, Finland och Frankrike planerar att färdigställa slutförvar inom perioden 2020 och 2025. Övriga medlemsstater har inga planer för slutförvar alls.

Parlamentsledamöter i EU:s gröna block kritiserade enligt ENDS Daily förslaget och sa att definitionen av kärnavfall som ”material… som det inte förutses någon vidare användning för” kommer leda till att industrin fortsätter att lagra kärnavfallet provisoriskt genom att hänvisa till hypotetiska och orealistiska scenarion för framtida användning.

Men direktivet kräver inte EU-parlaments medgivande.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuGreenpeaceKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.