Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Låt grisar äta matavfall – kan rädda hotad regnskog

Publicerad: 16 december 2015, 09:17

1,8 miljoner hektar mark kan räddas i världen om EU tillåter att grisar äter upp det stora matsvinnet.


Ämnen i artikeln:

MatavfallRegnskog

Om grisar fick äta upp det enorma matavfallet inom EU så kan stora hektar av regnskogar och savanner räddas. Nu huggs regnskogen ned för att ge plats åt plantage där man odlar sojabönor och säd som blir mat till EU:s grisar. Det visar en ny studie från University of Cambridge i England.

Enligt rapporten upphettar man i dag matavfallet innan utfodring till grisar i Asien. Så är dock inte fallet inom EU:s gränser. 2002 förbjöd EU utfodring av matavfall till grisar, då det anses orsaka mul- och klövsjuka. I Japan finns ett reglerat system för hantering av matavfall som återvinns och uppvärms för att bli djurfoder, vilket EU kan lära sig av.

Forskarna till rapporten anser att EU-förbudet infördes som en ”knee-jerk reaction”, det vill säga ett ogenomtänkt beslut baserat på oro för epidemispridning. I dag slängs 102,5 miljoner ton mat per år inom EU. Att använda matavfallet som foder kan minska markförbrukningen med 21,5 procent.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

MatavfallRegnskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.