Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Matavfallet har blivit guld värt

Publicerad: 16 december 2011, 10:10

Efterfrågan på avfallsproducerad biogas har förvandlat matavfall till en värdefull resurs som kommunerna numera slåss om.


Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasCleantechGreentechMatavfall

Det är inte längre bara de kommunala bussarna och sopbilarna som kör på biogas. Efterfrågan ökar även bland privatbilister, vilket har lett till att hushållens matavfall har blivit en eftertraktad vara.

– Idag är det nästan lite slagsmål om materialet mellan anläggningarna. Jag brukar säga att avfallet plötsligt har blivit guld värt. Det gäller för de nya anläggningarna att se över råvarusituationen i förväg, säger biogasforskaren Anna Schnürer vid Sveriges lantbruksuniversitet till Sveriges radio.

Idag är biogas som produceras genom rötning av utsorterat matavfall den typ av biogas som växer snabbast, även om biogas från reningsverken fortfarande är vanligast. En fördel med matavfallet är dock den rena restprodukten, som kan användas på åkrarna som vanligt stallgödsel.

Enligt Sveriges radio tvingas vissa producenter att blanda ut biogasen med fossilgas för att täcka upp när efterfrågan blir för stor. Detta ses dock som en tillfällig lösning för att överbrygga utvecklingstrappan medan marknaden växer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.