Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

”Mysterium att nya Miljöbyggnad saknar krav på avfallsutrymmen”

Publicerad: 1 februari 2017, 07:30

DEBATT Bra källsortering, insamling och återvinning är viktigt i det cirkulära samhället. Ändå saknas krav på avfallsutrymmen i nya Miljöbyggnad 3.0, skriver Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.


I det cirkulära samhället är det viktigt att material återanvänds och återvinns i nya produkter, bland annat för att minska uttaget av jungfruliga råvaror. Det är också viktigt att matavfall tas till vara för att återbrukas som biogas och biogödsel i kretsloppet. Det restavfall som ändå uppstår nyttiggörs som energi. Så lite som möjligt ska hamna på deponi, men vissa typer av avfall vare sig kan eller ska återvinnas.

Allt detta framgår av avfallshierarkin som numera är en del av miljöbalken. Det är även ett faktum att med bättre tillgänglighet ökar möjligheten till att källsortera för mer återanvändning och återvinning. Därför behöver avfallshantering och avfallsutrymmen komma in tidigt i samhälls- och byggnadsplaneringen.

I det perspektivet framstår det som ett mysterium att den nya versionen av Sweden Green Building Councils (SGBCs) certifiering Miljöbyggnad, kallad 3.0, fortfarande inte ställer krav på avfallsutrymmen, som ju är en förutsättning för god källsortering!

Avfall Sveriges genomgång av plockanalyser (rapport nr 2016:28) visar att det blir bäst sortering och därmed bäst kvalitet i återvinningen om insamlingssystemet är tillgängligt och fastighetsnära. Det handlar om att göra det lätt för människor att göra rätt. Då blir också avfallshanteringen bättre. Därför är det viktigt att fokusera på avfallsutrymmen nära hushållen när man bygger nya eller bygger om bostäder och kontor. Vi uppmanar därför SGBC att ändra sina förslag till krav och indikatorer, så att källsortering premieras.

SGBC är kritiskt till att det utvinns energi ur avfall och menar att för mycket avfall går till förbränning. Men eftersom Miljöbyggnad inte ställer krav på källsorteringsutrymme – med fastighetsnära system som skulle kunna öka materialåtervinningen – så blir den egna kritiken ett självmål.

Moderna, miljömedvetna hyresgäster vill källsortera – om det bara är praktiskt möjligt!

En ökad källsortering är bra för miljön. Och till syvende och sist är det faktiskt lagkrav på att alla ska ha möjlighet att sortera sina sopor!

Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.