måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Naturvårdsverket: Matsvinnet börjar minska

Publicerad: 6 februari 2023, 10:28

En liten ljusning syns i Sverige när det gäller matsvinnet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En liten ljusning syns i Sverige på ett av världens största klimatproblem: matsvinnet. Även om väldigt mycket mat fortfarande slängs så syns en liten minskning både hos hushåll och i butiker.

Ämnen i artikeln:

MatavfallNaturvårdsverketAvfallKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppMatsvinn

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverkets senaste undersökning om matsvinnet visar att över en miljon ton livsmedel slängdes. Det handlar dock inte om förra året utan om år 2021, alltså innan invasionen av Ukraina och efterföljande kraftiga ökning av matpriserna.

Hos hushållen som står för den största andelen slängd mat visar undersökningen en trend mot minskade mängder. Livsmedelsavfall från matbutiker minskade också jämfört med föregående år, trots att försäljningen var oförändrad enligt Naturvårdsverket.

”Minskade mängder livsmedelsavfall i hushållen visar att satsningar för att öka medvetenheten kring minskat matsvinn har haft effekt och att mindre mat faktisk slängs i hushållen”, säger Christina Anderzén på Miljögift- och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Enligt Naturvårdsverket minskade även matsvinnet per person.

Det finns två nationella etappmål för matsvinn. Det ena är att minska den uppkomna mängden livsmedelsavfall och det andra är att livsmedelsförlusterna i produktionen ska minska så att mer kan bli mat. I det senare ingår inte råvaror som kasseras på gården eller blir foder.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev