onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Ny OECD-rapport: Så kan vi bli av med plastbergen till 2060

Publicerad: 8 juni 2022, 08:26

Foto: Getty Images

En ny OECD-rapporter beskriver riskerna med dagens plastanvändning och vill vara en färdplan mot minskad plastanvändning.

Ämnen i artikeln:

Avfall

TQ


I fredags släpptes höjdpunkterna i OECD-rapporten: Global Plastics Outlook: Policy Scenarios 2060. Rapporten uppges vara en färdplan till hur vi ska ta oss till 2060 och på vägen bli av med plasten. 

Rapporten beskriver risker av ”business as usual”, alltså om vi fortsätter förbruka plast som vi gör idag, och konsekvenserna av läckage från plast till miljön. Men rapporten tar även upp fördelarna med mer ambitiösa globala politiska åtgärder. 

Politisk frånvaro menar rapporten skulle bidra till en tredubblering av plastanvändning och avfall. Plastläckaget till miljön skulle fördubblas.

”Jag hoppas att resultaten som presenteras i denna rapport kommer att fungera som en referens för beslutsfattare för att kunna stödja diskussioner i vägen mot noll plastföroreningar”, säger Mathias Cormann, OECD:s generalsekreterare i en kommentar.

Färdplanen ska ge regeringar kunskap om hur de kan kartlägga globala åtgärder för att kunna uppfylla de ambitioner som United Nations Environmental Assembly har satt upp. Detta under en tid med komplexa förhållanden efter en ojämn ekonomisk återhämtning från covid-19-pandemin, och med avsevärt förhöjda geopolitiska spänningar i samband med kriget i Ukraina.

Den fullständiga rapporten lanseras 21 juni.

Läs rapporten här

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev